Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 08. 2021. 21:06   >>  21:07 4

ISTRAŽIVANJE MANS-A

"Carević pravi nove ilegalne objekte na Krimovici"

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podijelila je nove snimke koji, kako navode, pokazuju da je predsjednik Opštine Budva, Marko Carević nastavio sa uzurpacijom državnog zemljišta na Krimovici, ali i da su posljednih nekoliko mjeseci izgrađeni i novi objekti bez građevinske dozvole.

Na preko pola miliona kvadrata uzurpiranog državnog zemljišta u kotorskom selu Krimovice, tvrde iz MANS-a, nalazi se poljoprivredna farma kompanije „Carinvest“. Ova kompanija je u vlasnistvu predsjednika budvanske opštine, Marka Carevića.

Farmu Carevića čine zasadi maslina, ali i više od 10 nelegalno podignutih objekata za odgoj različite stoke, dodaju iz te NVO.

MANS podsjeća da je još u februaru prošle godine nadležnom tužilaštvu prijavio uzurpaciju i nelegalnu gradnju na Krimovici, nakon čega je pred kotorskim tužilaštvom formiran predmet.

 "Ipak, sudeći po novim snimcima koje je istraživački centar napravio krajem prošlog mjeseca, to nije spriječilo Carevića da na Krimovici nastavi nelegalnu gradnju i uzurpaciju državnih parcela. Naime, snimci pokazuju da je Carević, nakon sto je istraga protiv njega pocela, podigao još jedan poslovni objekat od više stotina kvadrata, kao i da je na državnoj zemlji sagradio parking prostor od blizu 10.000 m2. Snimci pokazuju i da je predsjednik Opstine Budva, nastavio da uzurpira državne parcele radi proširenja maslinjaka, kao i da na padinama iznad mora gradi nove puteve", saopšteno je iz MANS-a.

"Uzurpacija državne imovine i nelegalna gradnja odavno su krivična djela propisana Krivičnom zakonikom Crne Gore. MANS-u su u kotorskom državnom tužilaštvu saopštili da će veoma brzo donijeti odluku u odnosu na prijavu Carevica od prošle godine", dodaje se.

Iz istraživačkog centra MANS-a podsjećaju i na raniju odluku Vlade u kojoj podaci o isplatama iz državnog budžeta koje je objavilo Ministarstvo finansija pokazuju da je Ministarstvo poljoprivrede nastavilo da Careviću uplaćuje mjesečne subvencije kako bi podržalo proizvodnju na uzurpiranim državnim parcelama.

Navode da su mišljenje o svemu ovome pokušali da dobiju i od ministra urbanizma Ratka Mitrovića, ali bezuspješno.

"Činjenica da Carević još uvijek nije krivično procesuiran zbog ogromne štete po državni budžet dovoljno govori o vladavini prava, dok odnos nove vlasti prema ovom pitanju pokazuje da na djelu imamo kreiranje nove generacije privilegovanih tajkuna bliskih vlastima, po uzoru na praksu prethodne vlasti", poručili su iz MANS-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније