Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 08. 2021. 14:21   >>  16:02

VOJSKA I POLICIJA

Granica sa Albanijom biće efikasnije obezbijeđena

U cilju još efikasnije i kvalitetnije zaštite državne granice Crne Gore prema Republici Albaniji, službenici Uprave policije nadzor ove državne granice od 4. avgusta vrše uz podršku pripadnika Vojske Crne Gore.

Po odluci Savjeta za odbranu i bezbjednost 16 pripadnika Vojske Crne Gore će u kontinuitetu biti angažovano na pružanju podrške službenicima Regionalnog centra granične policije "Centar", saopštila je Uprava policije.
Kroz zajedničke patrole državna granica prema Republici Albaniji će biti još djelotvornije obezbijeđena, kazao je načelnik Regionalnog centra granične policije „Centar“, Vasko Aković i dodao da je fokus sprovođenja ovih zajedničkih aktivnosti sprečavanje nezakonitih migracija.

Crna Gora je suočena sa pojačanim prilivom migranata i u tekućoj godini, koji iz Grčke imaju rutu preko Republike Albanije, sa namjerom da preko Crne Gore, a zatim Bosne i Hercegovine dođu do zemalja Zapadne Evrope. 

“Od nezakonitog prelaska državne granice tokom 2019. godine odvraćeno je 5.884 lica, tokom 2020. godine 3.474 lica, dok je za sedam mjeseci 2021. godine odvraćeno 2.010 nezakonitih migranata”, saopšteno je iz Uprave policije.

Odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost će se sprovoditi u skladu sa Tehničkim sporazumom o realizaciji aktivnosti zaštite državne granice od nezakonitih migracija, koji je zaključen između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane 6. avgusta 2018. godine.

Aković je naglasio da su policijski službenici Regionalnog centra granične policije "Centar" na državnoj granici prema Republici Albaniji, kako tokom prethodnih godina tako i tokom ove godine, ostvarili  veoma zavidne rezultate na polju  suzbijanja  prekograničnog kriminala, prvenstveno na sprečavanju krijumčarenja narkotika, kao i sprečavanju krijumčarenja akciznih roba.

„Kao vojnicima, drago nam je što svoja znanja i sposobnosti možemo staviti u službu odbrane i bezbjednosti Crne Gore, njenih građana i svih koji borave u našoj zemlji. Uvijek je dragocjeno da vještine koje smo stekli kroz obuku možemo da primijenimo u praksi“, naglasio je zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Željko Radulović.

On je kazao da pripadnici Vojske i Uprave policije imaju dobre uslove za izvršenje zadataka na karauli Krenza, kao i da je saradnja na terenu odlična.

Istakao je da će se vršiti redovne rotacije pripadnika Vojske na karauli Krenza, kako bi što više vojnika moglo svoja znanja i vještine provjeriti u realnoj situaciji, kao i da je Vojska Crne Gore uvijek spremna, u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima, pružiti podršku drugim institucijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније