Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 08. 2021. 19:44 >> 19:45

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Crnoj Gori prijeti epidemija morbila

Broj predškolske djece koja su vakcinisana makar jednom dozom MMR vakcine u Crnoj Gori na istorijskom je minimumu. Prema podacima UNICEF-a, svega 25 odsto djece rođene 2019. godine je vakcinisano.

Zbog malog obuhvata vakcinisane djece prijeti opasnost od izbijanja epidemije morbila. Posljedice mogu biti teške, kažu stručnjaci, a procenat smrtnosti može biti i do deset odsto oboljeljih.

Pojava koronavirusa negativno je uticala i na obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom, koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole.

Senad Begić, viši konsultant za zdravlje u UNICEF-u kaže da je među djecom rođenom 2019. a koja su trebala da budu vakcinisana tokom 2020. zabilježen najniži obuhvat od početka imunizacije protiv ove tri zarazne bolesti i on je u momentu izrede izvještaja iznosio nekih 24-25 odsto.

Pedijatrica Dušica Gojković kaže da kod roditelja postoji strah.

“Postojao je određeni strah da sami ulazak u neku zdravstvenu ustanovu stvara veću šansu da će da se zaraze nisu dolazili doktoru pa su se samim tim usporile te vakcinacije, odložio se onaj idealan termin za vakcinaciju recimo ako se MMR daje nakon prve godine prosto je bilo djece koju mi nismo vidjeli mjesecima”, navela je Gojković.

Istraživanje UNICEF-a pokazalo je i da gotovo trećina građana Crne Gore vjeruje u teoriju zavjere da ljekari i vlada i dalje žele da vakcinišu djecu iako znaju da vakcine izazivaju autizam i druge psihološke poremećaje.

“Najveći je broj onih koji su nesigurni, uplašeni jer dobijaju informacije sa raznih strana pokušavamo da im objasnimo da treba da slušaju doktore da treba da slušaju nauku, a ne da se osvrću na informacije koje dobijaju na klupici ispred zgrade, na Googlu u časopisima žute štampe”, poručuje pedijatrica.

S druge strane, kao posljedica malog broja vakcinisane djece MMR-om, javlja se realna opasnost od izbijanja epidemije.

“Tu je priča vrlo jasna, ne treba da budete epidemiolog da bi vam bilo jasno. Što je veći broj nezaštićene djece, nezaštićenih osoba veća je i šansa da jednom trenutku kada virus uđe u tu populaciju dođe do masovnog oboljevanja”, navodi Begić.

Obolijevanje od morbila, poručuju sagovornici TVCG, može biti i fatalno.  Procenat smrtnosti može biti i do deset odsto oboljelih.

“Svaka smrt izazvana virusom morbila, svaki izgubljeni život je apsolutno preventabilan, jer vakcine koje imamo protiv morbila su jedne od najučinkovitijih koje imamo i njihova učinkovitost protiv dvije date doze ide i na preko 99 odsto”, navodi Begić.

“Postoje ljudi koji nikada nisu vidjeli ni morbile, ni zauške, tek da ne pričamo o tetanusu i oni ono što nisu vidjeli prosto misle i da ne postoji i da je nepotrebno vakcinisati se od bolesti koje oni nikada u svom životu nisu vidjeli. I onda sada treba uložiti pa, pravo da vam kažem fizički trud da bi se roditeljima objasnilo da to ipak postoji u svijetu da postoji u Crnoj Gori taj virus nije iščezao”, kazala je pedijatrica Dušica Gojković.

Stručnjaci poručuju da kao društvo moramo zajedno raditi na podizanju svijesti građana o značaju vakcinacije, kako se ne bi suočili sa pojavom još jedne, možda i teže epidemije od kovida 19 - epidemije morbila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније