Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 08. 2021. 19:49   >>  19:49

NIJE PRIVLAČNA NI ŽIVOTINJAMA

Požar ozbiljno spržio ekosistem Gorice

Požari na Gorici napravili su ozbiljnu štetu po ekosistem tog brda, ističu iz NVO Green home. Kako bi se spriječilo da Gorica u potpunosti bude uništena, neophodno je, poručuju, završiti proceduru proglašenja Gorice zaštićenim područjem i obezbijediti dvadesetčetvoročasovnu zaštitu na brdu. Iz Službe zaštite ističu da, prije svega, treba utvrditi uzrok problema.

Gorica je pretrpjela ogromne posljedice požara. Dio popularnog izletišta u trenutnom stanju nije privlačan ni životinjama. Napravljena je ozbiljna šteta po ekosistem Gorice. Vatrena stihija, nije spržila samo drveće i nisko rastinje.

"Cjelokupna vegetacija na tom prostoru je uništena, uništene su i druge grupe poput gmizavaca, sisara, ptica koje su tamo bile prisustne, u gnijezdima i tek nakon što sve ovo prođe ćemo znati šta je zaista na Gorici izubljeno", kazala je izvršna direktorica NVO Green Home Azra Vuković.

Vukovićeva ističe da će podržati masovno pošumljavanje Gorice, koje Glavni grad planira za 20. septembar. Naglašava potrebu da ta akcija bude organizovana na način koji će obuhvatiti prije svega mišljenej stručnjaka.

"U smislu odabira vrsta koje će bit sađene, vremena kada će to da se realizuje, ali svakako inačin na koji ćemo ove vrste koje budu usađene da održavamo kako nebismo imali situacije da se one osuše i da na taj način bude produženo vrijeme revizatalizacije ovog prostora ono što je potrebno uraditi kako bi se spriječile ubuduće ovakve situacije jeste završetak procedure proglašenja Gorice za štićeno područje i obezbjeđivanje dvadesetčetvoročasovne službe zaštite na samoj Gorici", dodala je Vuković.

Iz Službe zaštite ističu da je na Gorici vatrogasni punkt i da su i prije požara imali stalno dežurstvo.

"I pored i hidrantske mreže i dežurstava koje smo imali na brdu Gorica i vatrogasnog vozila za šumske požare koje je specijalizovano za ovu vrstu požara moramo da shvatimo jednu stvar, to je da kada imate namjeru nekog da ovakav prostor devastira, i kad taj neko čeka povoljne vremenske prilike u smislu jakog vjetra u smislu vremenskih prilika visokih temperatura koje pogoduju brzom širenju i vrlo teško kontrolisanom širenju požara onda je svaki dalji komentar suvišan", kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Janković.

Komandir Službe zaštite i spašavanja poručuej da se najprije treba baviti uzrokom problema jer da, kako kaže, nije bilo podmetanja požara, ne bi bilo oštećenaj ovakvih razmjera.

"Ono što je definitivno sigurno što bi dalo rez u određenom segmentu jeste naravno čuvanje samog brda al negdje mi se čini da nam je bitnije poraditi na svijesti pojedinaca nažalost da shvate značaj ovog prostora kada je podmednut drugi požar imali ste ekipe pripadnika Službe zaštite i spašavanja na brdu Gorica, imali ste povremene obilaske pripadnika Uprave policije, i opet smo imali situaciju da je požar podmetnut", dodao je Janković.

Upravo zbog toga, ističe Janković, 15 do 20 vatrogasaca raspoređeno je na mjestima na kojim apreema njihovim sumnajama može biti podmetnut požar.

 

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније