Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2021. 10:59   >>  12:56

OGNJEN RADULOVIĆ

Nagrada podstrek stvaraocima za djecu

Opština Podgorica nedavno je usvojila odluku o nagradi za književnike za mlade i djecu sa imenom našeg velikog televizijskog i književnog stvaraoca Dragana Radulovića, a kako je u Jutranjem programu RTCG kazao njegov sin Ognjen Radulović, velika je čast i zadovoljstvo što se i ovakva vrsta priznanja osmislila i što će kroz nju djelo njegovog oca nastaviti da živi.

Kako je kazao u njegovoj porodici Draganovo stvaralaštvo i književno, i televizijsko i likovno i dalje živi i traje, ali primjećuje i da nove generacije sa lakoćom uče njgove stihove.

"Zahvaljujući Sekretarijatu za kulturu Podgorice ove godine, na 70 godina od rođenja Dragana Radulovića, ustanovljena je i manifestacija sa njegovim imenom, a od naredne godine i internacionalna nagrada za dječju književnost. Tako da nam to sve apsolutno znači, jer Crna Gora na žalost ne zna najbolje da cijeni ono što ima, bilo da je riječ o prirodnim ljepotama ili kulturnom nasljeđu. Ovo je veliki korak i podstrek za stvaraoce", kazao je Radulović.

Ana Medigović izpred Sekretarijta za kulturu Glavnog grada naglasila je da je ovo podsticaj za književnike za djecu i mlade, kojih na žalost nemamo mnogo.

"Mi smo jedni od rijetkih u regionu koji do sada nije imao ovaku nagradu. Nadamo se da ćemo stavaraoce motivisati. Nagrada će pozicionirati Podgoricu i Crnu Goru na regionalnoj mapi i biće nova adresa koja će značiti stavaraocima. Nagrada je regionalnog karaktera i dodjeljivaće se onim književnicima koji su u prethodnoj godini odjavili nešto za djecu i mlade. Usvojena je odluka i stvoreni su pravni uslovi, sada slijedi određivanje žirija, dizajniranje plakete i slične aktivnosti, dosta posla. Nagrada se mora raspisati do 1. marta naredne godine", navela je Medigović.

Ognjen je podsjetio na zanimljivu karijeru svog oca, kao i na mnogobrojen nagrade koje je dobio za svoj rad.

"Tu su Zmajeva nagrada, 13-julska, nagrade opština Kotor, Nikšić, Podgorica, UNICEF-ova, tako da je njegova divna borba za prava djeteta bila prepoznata. Ja kao televizijski profesionalac, kada gledam te emisije, zaključujem da je Dragan našao veoma originalan način da ispriča tople, iskrene priče o djeci, koje su lako dolazile do srca publike. U tom vremenu bivše Jugoslavije našao je sa svojim saradnicima divan prostor u koji će da se ušunja. Veliki centri poput Beograda, Zagreba, imali su mnogo više resursa, tako da im mi nijesmo mogli lako parirati, ali on se dosjetio da dokumentarni program za djecu može da bude ta forma u kojima će se najbolje pokazati", kazao je Ognjen.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније