Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 07. 2021. 21:35 >> 22:58
8

KRIVOKAPIĆ

Crna Gora ne može bez dijaspore

Crna Gora ne može bez dijaspore, ali ni dijaspora ne može bez matične države, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na otvaranju Dana dijaspore i iseljenika u Bijelom Polju. Na svečanosti su uručene i nagrade predstavnicima dijaspore, a jedan od nagrađenih Hajriz Brčvak pozvao je Vladu da dijaspori ne oduzima pravo glasa.

Krivokapić je kazao da Vlada želi da mladi mogu da ostaju ovdje i da to bude, kako je kazao, najljepše mjesto pod kapom neboskom.

“Ako to uradimo mi smo napravili veliki iskorak”, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je došlo vrijeme da se svi okrenemo budućnosti koja će biti bazirana na ekonoskom razvoju.

“Mi ćemo kroz ubrzan ekonomski razvoj zajedno ostvariti izdizati nivo kvaliteta svih građana i uduplati trenutnu prosječnu zaradu tako da očekujem da u decembru 2025. ta zada iznosi najmanje 1.000 eura”, naveo je Krivokapić i dodao da to možda izgleda neskromno ali, kako je dodao, Vlada rad bazira na boljoj budućnosti svih građan, bez diksiminacije.

Vlada, kako je poručio Krivokapić, želi da se svi osjećaju jednako.

“Jedina razlika koja može na neki način da nas dijeli jeste da li svi imamo pravo glasa ili ne. Ovdje se čitav sistem pretvorio u glasačku mašineriju, gdje su vas vrlo često zlupotrebljavali. Nas interesujete kao ljudsko biće, kao božiji lik, koji je vezan za svoju otadžbinu”, naveo je premijer.

Premijer je saopštio da Vlada želi da najbolji ostanu u Crnoj Gori i kako je dodao, to je jedina šansa.

“Ako to danas ne uradimo nećemo nikada”, naveo je premijer i pozvao sve da zaborave na podjele.

“I zato vas molim da zaboravite sve ppodjele, sve ono što nas razdvaja i da naša mjera života bude ono što nas spaja, a to je ova naša jedina majka Crna Gora”, poručio je Krivokapić.

Abazović: Dijaspora je svoj na svome

Veza dijaspore da Crnom Gorom je trajna, a priče o tome da im neko želi neko pravo da uskrati nije tačna, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazovićm, na otvaranju Dana dijaspore u Bijelom Polju.

Abazović se predstavnicima dijaspore obratio riječima - “dobrodošli kući”.

“Ja sam siguran da večeras treba poslati novu poruku pozitivnih vibracija, ne samo u Crnoj Gori već širom svijeta gdje žive naši ljudi, da nije Crna Gora 650.000 stanovnika, već da je Crna Gora milionska zemlja i Crna Gora je srcem zemlja milijarde”, kazao je Abazović.

On je naveo da je Crna Gora dovoljno velika za sve njene građane, gdje god oni žive, te da je naša dijasporat uvijek dobrodošla.

“Sva priča o tome da neko želi nekome da uskrati neko pravo nije tačna. Vi ste svoj na svome, vaša veza sa Crnom Gorom je trajna, isto kao i naša”, kazao je Abazović.

Crna Gora je, kaže Abazović, nakon obnove nezavisnosti bila hit za investicije, a tu šansu, kako dodaje, nijesmo iskoristili.

“Ta šansa se sad ponavlja. Mi ovu šansu ne smijemo da propustimo. Ako ovu šansu ne propustimo Crna Gora će imati milion zadovoljnih stanovnika, visoki životni standard, a vi ćete, ne dolaziti samo ljeti, nego će mnogi od vas odlučiti da se vrate i svoje poslove vrate u Crnu Goru ”, saopštio je Abazović i dodao da e to plan Vlade.

Brčvak: Ne oduzimajte dijaspori pravo glasa

Na svečanosti su uručene i nagrade predstavnicima dijaspore, a u ime nagrađenih obratio se Hajriz Brčvak, koji je kazao da dijasporu najviše boli pokušaj diskriminacije i oduzimanje prava glasa.

“Mora se prihvatiti činjenica da mi koji živimo u inostranstvu možemo imati prebivalište i biračko pravo jedino u Crnoj Gori, a u državama prijema imamo samo boravište iz kojeg ne proizilazi i biračko pravo. Zato u ime dijaspore još jednom molim da se odustane od donošenja ovih zakona, kako Crna Gora ne bi ostala bez dijaspore”, kazao je Brčvak.

On je poručio da treba praviti mostove, a ne ih rušiti, spajati ljude, a ne, kako je kazao razdvajati.

“Što prije to u Crnoj Gori shvatimo, da sa nama niti počinje niti završava ovaj svijet moći ćemo tada i prihvatiti činjenicu prolaznosti, te da vlast i političari dolaze i odlaze, a domovina i dobra djela ostaju vječno”, zaključio Brčvak.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da Crna Gora mora da nauči lekciju zbog svih onih koje je odlaskom u inostranstvo izgubila.

“Izopačena negativna selekcija godinama ustaljena u našem društvu ne vodi ka prosperitetu. Održivi ekonomski razvoj zahtjeva preduzetnički i stvaralački duh, a on zahtjeva sistem koji njeguje političke i ekomoske slobode pojedinca”, kazao je Milatović.

V.d. Direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljeništvom Seid Hadžić kaže da je cilj Uprave da se trajno uspostavi saradnja sa iseljenicima, te da se dijaspora umreži.

Svaki pokušaj potcjenjivanja dijaspore, njene marginalizacije ili uskraćivanja prava naići će na jasnu osudu crnogorske javnosti, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, na otvaranju Dana dijaspore u Bijelom Polju.

On je podsjetio da dijaspora godišnje pošalje familijama u Crnoj Gori oko 600 miliona eura.

“Veoma smo osjetljivi na svaki pokušaj potcjenjivanja dijaspore, njene marginalizacije, ili još gore uskraćivanja prava dijaspori. Svaki taj pokušaj naići će na jasnu osudu crnogorske javnosti”, kazao je Smolović i poručio da je patriotizam na najvišem mjestu u hijerarhiji moralnih vrijednosti.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније