Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

30. 07. 2021. 13:42 >> 13:42

TUŽILAČKI SAVJET

Predlog da Burić bude VDT dostavljen parlamentu

Tužilački savjet dostavio je danas crnogorskom parlamentu predlog da se za vrhovnog državnog tužioca(VDT) izabere Dražen Burić.

Savjet je to predložio na osnovu mišljenja proširene sjednice VDT-a Crne Gore o prijavljenim kandidatima i obavljenog intervjua sa njima.

Pored Burića, zakonske uslove za funkciju VDT-a su ispunili pravnik iz Berana, Vladimir Delević, advokat iz Cetinja, Aleksandar Kovačević i sudija u podgoričkom Višem sudu Suzana Mugoša.

Tužilački savjet navodi da je Burić karijerni tužilac koji obavlja tužilačku funkciju skoro 26 godina i da je napredovao na svim nivoima tužilačke organizacije.

"Radni i ljudski kvaliteti i do sada su ga preporučivali za obavljenje značajnih tužilačkih funkcija koje je vršio sa velikom posvećenošću, nepristrasno i objektivno, sa visokim stručnim i radnim kvalitetima", kaže se u obrazloženju predloga Tužilačkog savjeta.

Ističe se da je Burić izuzetan poznavalac krivično materijalnog i procesnog prava i da ima značajno iskustvo u saradnji sa međunarodnim tijelima uključenim u pristupne pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom.

"Posebno ga za funkciju VDT-a preporučuje poznavanje organizacije, načina rada i funkcionisanje tužilaštva i razumijevanje njegovog položaja i uloge kao državnog organa", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da Burić uživa ugled u državno tužilačkoj organizaciji.

"Njegov dosadašnji rad pokazuje spremnost ovog kandidata da funkciju VDT-a vrši u interesu Državnog tužilaštva i da kvalitetno prezentuje tužilaštvo kao jedinstven i samostalan državni organ", kaže se u obrazloženju Tužilačkog savjeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније