Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina ]

28. 07. 2021. 15:44   >>  15:48

VUKIĆEVIĆ NAJAVILA

U septembru poziv za privatne zdravstvene ustanove

Novi poziv za privatne zdravstvene ustanove (PZU), koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravstva, biće objavljen početkom septembra, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Anka Vukićević.


Ona je to rekla na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, koji obavlja konsultativno saslušanje čelnika zdravstvenih institucija u vezi sa mrežom zdravstvenih ustanova i aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Vukićević je istakla da će, kao i do sada, briga o zdravlju građana biti u fokusu Ministarstva zdravlja.

Ona je kazala da su 2017. godine ugovori o dodatnim uslugama potpisani sa pet zdravstvenih ustanova, bez javnog poziva.

Ugovori će biti transparentni

“Ono što Ministarstvo obećava, početkom septembra biće raspisan novi poziv za PZU koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravsta, a sve u skladu sa potrebama koje su proizašle iz temeljne analize Ministarstva i drugih institucija koje su učestvovale u njenom kreiranju”, rekla je Vukićević.

Ona je ponovila da će PZU pružati usluge svim građanima do potpisivanja novog ugovora, i da prekida u pružanju zdravstvenih usluga neće biti.

“Ti ugovori biće potpisivani transparentno, u skladu sa zakonom, i svim PZU koje budu ispunjavale uslove, a koji će biti precizno definisani pozivom, će se dati šansa”, rekla je Vukićević.

Ona je kazala da niko nije isključio PZU.

“Ugovori su važeći do novog poziva, i svi će imati pravo da učestvuju u ravnopravnoj trci, po definisanim pravilima”, rekla je Vukićević.

Zdravstveni sistem zatečen na koljenima

Odluka o novoj mreži zdravstvenih ustanova je, kako je dodala, donijeta na osnovu analize.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Dragoslav Šćekić kazao je da se slobodno može reći da je “zdravstveni sistem zatečen na koljenima, a da su PZU daleko u povlašćenijem položaju u odnosu na javno zdravstvo”.

On je naveo da mu je žao ako je današnje saslušanje plod pritiska određenih PZU, a ne namjere da se unaprijedi zdravstveni sistem i poveća briga o građanima.

Prema riječima Šćekića, PZU Kodra je, prije potpisivanja ugovora, 2016. godine, imala fakture na nivou od 600 hiljada EUR, a prošle godine u iznosu od 6,4 miliona eura.

“Kada bi govorili o svim PZU, rekli bi da je FZO izdvojio 50 miliona eura za njihovo fakturisanje, a Podgorica nema bolnicu, a nemaju je ni Pljevlja, Bijelo Polje, Kotor, da ne nabrajam. Pljevlja nemaju skener, a uložili smo u posljednjem periodu 50 miliona eura u PZU”, naveo je Šćekić.

On je kazao da su PZU potrebne.

“Ali, u onom obliku, odnosno za ono što javno zdravstvo nema da pruži u ovom momentu, a vrlo je mali broj nedostajućih usluga”, naveo je Šćekić.

Šćekić je upitao kako je moguće da u javnim zdravstvenim ustanova nema uslova za rad ljekara i srednjeg medicinskog kadra i adekvatne aparature, a da je 50 miliona eura preusmjereno prema PZU.

“Da li je postojalo pritisaka, postojalo je. Dobili smo na desetine dopisa koji obiluju raznim drskostima, ali to nas neće zaustaviti na putu osnaživanja javnog zdravstva i podrške našim zdravstvenim radnicima koji rade u javnom zdravstvu”, poručio je Šćekić.

Mugoša: Političko izlaganje

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša ocijenio je da je izlaganje Šćekića bilo političko.

Komentarišući izjavu Ščekića da se nada da današnje saslušanje nije plod pritiska određenih PZU, Mugoša je naveo da je on inicirao saslušanje i da ne poznaje nijednog vlasnika PZU.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković rekla je da je “ovo što je urađeno sa isključivanjem PZU klasičan politički i populistički eksperiment”.

“A posljedice toga vidjećete vrlo brzo”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da Šćekić ne treba da se pita zašto je bolja usluga u privatnim, nego u javnim zdravstvenim ustanovama, jer je tako, kako je ocijenila, svuda u svijetu.

“Privatnik ulaže u privatni zdravstveni sistem, a očigledno je da država ne ulaže. A vi ne sad samo da nećete da ulažete, nego nećete da sarađujete sa PZU”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da ne vidi gdje postoji monopol.

Vuksanović Stanković je pitala da li će u mreži ostati PZU na primarnom nivou i kako će se to reflektovati na poziciju izabranog doktora, pedijatra, ginekologa.

Stvaranje novih uslova

Ona smatra da odluka o uklanjanju PZU nosi veliki rizik.

“Ako nešto nije bilo kako treba, treba tražiti modele čvršće saradnje sa PZU, na tačno definisanim principima i pravilima, a ne inaniti se uporno i obračunavati se sa njima”, kazala je Vuksanović Stanković.

Šćekić je, odgovarajući na izlaganje Vuksanović Stanković, rekao da ona nije dobro shvatila suštinu odluke.

Kako je objasnio, suština je stvaranje novih uslova, a ne isključivanje PZU iz mreže.

Šćekić je kazai da je cilj eliminisanje monopola i davanje jednakih šansi svim PZU za nedostajuće usluge u javnom zdravstvenom sistemu.

“Ne raskidamo ugovore u potpunosti. Praktično ističu stari ugovori, i kroz nove planiramo novi pristup”, naveo je Šćekić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Halil Duković pitao je da li postoji podatak koliko se uštedjelo na intervencijama koje su odrađene u Kodri, a prije toga su obavljane u inostranstvu.

“Nijesmo ugrozili sa privatnim sektorom javno zdravlje, nego smo podigli kvalitet javnog zdravlja, jer su nam pomogli. Uvijek je konkurencija bila nešto zdravo”, rekao je Duković.

Prema njegovim riječima, privatno zdravstvo je najjeftiniji sistem, “ništa u njega ne ulažemo, a imamo kvalitetnu uslugu”.

Lidija Kljaljić iz DPS-a kazala je da su troškovi koje je FZO opredijelio prema PZU mnogo manji nego prema javnom zdravstu.

“Naš narod voli da plati. Isto tako nemate pravo da uskratite nijednog osiguranika, koji je 30 ili 40 godina odvajao značajna sredstva prema FZO, on može da bira gdje će da se liječi i ko će da ga operiše”, rekla je Kljaljić.

Bio veliki priliv oboljelih

Prema njenim riječima, uskraćeno je osnovno pravo pacijenta - da bira gdje će i ko će da ga liječi.

“Da li su privatne apoteke vaš sljedeći uspješan projekat, da li ćete i njih zatvoriti kao što ćete zatvoriti PZU. Za razliku od Vlade koja je donijela ovako sramnu odluku za zatvaranje PZU, za sve odgovorne ljude u ovoj zemlji ljudski život je svetinja i nema cijenu”, kazala je Kljaljić.

PZU, kako je navela, treba zahvaliti jer su bile spremne da izađu u susret.

“Veliki je bio priliv oboljelih, veliki pritisak na sistem javnog zdravstva”, dodala je Kljaljić.

Šćekić je, odgovarajući na pitanje Kljaljić, naveo da “ne mogu da puste divljanje na crnogorskom tržištu, koje je isključivo usmjereno na jačanje privatnih interesa”.

“Zašto nema ljekova, zato što je jedna veledrogerija talac, a pritom je opterećena sa desetine miliona duga, vrlo svjesno i kontinuirano”, kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, privatni sektor se igra sa javnim zdravstvom.

“I to ćemo svakako da spriječimo”, poručio je Šćekić.

On je rekao da svaki građanin ima pravo da bira hoće li besplatnu uslugu ili će da je plati.

“Ali nije realno da neko plaća, kada može istu uslugu da dobije u javnom zdravstvu. Govorim o sredstvima koja je trebalo da budu uložena u javno zdravstvo, a ne u privatno, koje je praktično zarobilo. Vratićemo snagu javnom zdravstvu”, kazao je Šćekić.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nije prisustvovala konsultativnom saslušanju.

Vukićević je kazala da je odsustvo Borovinić Bojović opravdano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније