Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 07. 2021. 15:49   >>  16:20

PISALI OEBS-U, EU...

Ako ne ispunjavaju uslove - pritisak na RTCG

Radio-televizija Crne Gore uputila je informaciju Delegaciji Evropske unije, kancelariji OEBS-a i ambasadama zapadnih zemalja, kao i međunarodnim novinarskim organizacijama, povodom kršenja procedure, Zakona i dosadašnje prakse u izboru generalnog direktora Javnog servisa.

U pismu se podsjeća da je pravni nonsens da članovi Komisije čine organ koji bira i imenuje generalnog direktora. Ukazano je i da pojedini kandidati u pogledu stručne spreme i radnog iskustva ne ispunjavaju uslove.

Uprkos tome dobili su zeleno svjetlo Savjeta, od čega su se ogradili pravnici Radio-televizije Crne Gore, sa kojima je saglasna i stručna javnost.

Rečeno je i da Savjet krajnje neprimjereno i manipulativno, tokom već otpočete procedure, suštinski zloupotrijebio svoja ovlašćenja, proširivši sastav komisije na čak jedanaest članova, uključujući sve članove Savjeta.

U tome se prepoznaje namjera da bi preglasavanjem Savjet dezavuisao ocjenu pravnika stručne službe RTCG da dva kandidata, koji su očigledno po volji vladajuće većine, ne ispunjavaju ni formalne uslove za izbor generalnog direktora.

Zaključuje se da bi smjena generalnog direktora izborom kandidata, koji odgovara vladajućoj većini, a ne ispunjava ni formalne uslove propisane zakonom, bio nedostojan i, u demokratskom društvu, neprihvatljiv politički pritisak na rad Javnog servisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније