Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2021. 17:15 >> 17:16
1

BRATIĆ U BUGARSKOJ

Zajednički afirmisati i štititi kulturne vrijednosti

Međusobno uvažavanje ključna je tačka i najbolje polazište za uspostavljanje dobre saradnje i unapređenje bilateralnih odnosa“, poručila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić. Ona, zajedno sa svojom delegacijom, boravi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj, radi unapređivanja međusobne saradnje Crne Gore i Republike Bugarske, te pospješivanja interkulturalnog dijaloga u bilateralnim odnosima, saopšteno je iz tog resora.

Danas je, u Sofiji, održan sastanak sa ministrom kulture Republike Bugarske, Velislavom Minekovim, nakon koga je potpisan Program između dva ministarstva o saradnji iz oblasti kulure za period 2021–2023.

Ovom prilikom, Bratić je izrazila zadovoljstvo zbog prilike da participira u ovom važnom koraku ka uspostavljanju intenzivnije saradnje, ali i zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici.

"Uvjerena sam da je međusobno uvažavanje ključna tačka i najbolje polazište za uspostavljanje dobre saradnje i unapređenje bilateralnih odnosa“, poručila je Bratić dodajući da, kao neko ko pripada sferi humanistike, kako svojim cjeloživotnim iskustvom, tako i vokacijom koju je izabrala, izuzetno cijeni važnost kulture.

"Naročito u eri globalne dehumanizacije i tehnicizma, kada je od izuzetnog značaja svaki korak ka afirmaciji umjetnosti i zaštiti kulturnih vrijednosti, ali i ka realnom angažmanu na snaženju ovih, bazičnih humanističkih, principa“, istakla je Bratić istovremeno poručujući da je uvjerena da će potpisivanje Programa o saradnji u oblasti kulture za period 2021–2023. godine, trasirati put ka brojnim novim inicijativama, koje će doprinijeti nastavku i intenziviranju saradnje, kao i pospješivanju dobrih i prijateljskih odnosa, na zadovoljstvo i korist obje zemlje.

Ministar Minekov je govorio o važnosti nastojanja da se realizuje tijesna saradnja sa bliskim i susjednim državama i narodima.

"Svoje djelovanje ću nastaviti u tom pravcu, i ubijeđen sam da tako i treba s obzirom na to da nas veže mnogo toga – od istorije, zajedničke prošlosti i kulture“, kazao je Minekov.

Tokom sastanka je bilo riječi i o značaju zajedničkih napora da se očuva kulturna baština za buduće generacije, saopšteno je iz Ministarstva. U tom smislu, dodaje se, saglasili su se sagovornici, neophodna je razmjena iskustava u svim sferama kulture, te, shodno tome, treba ohrabrivati napore da se zajednički djeluje na tom polju.

Dvije strane su razmijenile stavove i o mogućoj realizaciji obuke stručnjaka koja bi bili angažovani u različitim oblastima u sferi kulutre, govorilo se i o inventivnijim idejama u domenu restauracije i konzervacije, ali i o problemu nelegalnog izvoza kulturnih dobara, navode iz Ministarstva. 
    

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније