Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 07. 2021. 12:14   >>  12:15 4

BOROVINIĆ BOJOVIĆ

Vakcine ulaznica za zdravu i sigurnu budućnost

Donacije koje ostvaruju međunarodne organizacije poput UNICEF-a i EU, značajna su podrška Ministarstvu zdravlja u aktivnostima usmjerenim na okončavanje pandemije i povećavanje stope imunizacije djece.

''Borba sa COVID-19 pandemijom pretvorila se u maraton gdje niko ne može sam biti pobjednik. Solidarnost i pomoć koju su pružile i koje pružaju međunarodne organizacije veliki su podstrek da izdržimo i pandemiju ostavimo za nama. Vakcine su naša ulaznica za zdravu i sigurnu budućnost, zato pozivam građane, a posebno mlade da se vakcinišu i budu dio rješenja koje će nas vratiti starim navikama i normalnom životu“, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Kroz projekat koji finansira EU, obezbijeđeno je 1.120.000 eura kao podrška naporima Vlade u borbi protiv pandemije COVID-a-19, kao i za jačanje usluga rutinske imunizacije.

„Pandemija COVID-19 još uvijek nije prošla, ali sada imamo efikasne alate za borbu protiv nje. Pozivam sve u Crnoj Gori da se vakcinišu kako bismo zajedno, uz pomoć vakcina, pobijedili ovu i druge bolesti“, poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

UNICEF će donirati 9.600 PCR testova za COVID-19 Institutu za javno zdravlje, a finansijska vrijednost ove donacije je skoro 60,000 eura. Uz to, UNICEF će donirati frižidere za vakcine i drugu opremu neophodnu za pravilno skladištenje vakcina u cijeloj zemlji, kao i 300.000 špriceva i igala za podršku imunizaciji. Donacija opreme vrijedna je oko 85.000 eura.

„Vakcine spašavaju živote. Želimo da podržimo Crnu Goru da spasi što više života tako što će se pandemija okončati imunizacijom i poštovanjem mjera #DistancaRukeMaska, kao i sprečavanjem izbijanja ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti putem redovne imunizacije u djetinjstvu“, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Vakcine su među najvećim dostignućima savremene medicine. Od kraja 18. vijeka do danas spriječile su izbijanje brojnih zaraznih bolesti i spasile milijarde života. Procjenjuje se da je samo vakcina protiv malih boginja spasila oko 23 miliona dječijih života od 2000. godine.

Velike boginje, koje su samo tokom 20. vijeka usmrtile 300 miliona ljudi, uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju sigurne i efikasne vakcine. Polio - opasna bolest koja je ubila milione, paralizovala ili onesposobila milione - sada je, zahvaljujući vakcinama, opasna endemska bolest u samo još dvije zemlje svijeta - Pakistanu i Avganistanu.

Tetanus kod majki i novorođenčadi, koji je fatalan za novorođenčad, zahvaljujući imunizaciji završenoj u julu 2019. godine, gotovo je u potpunosti eliminisan širom svijeta i postoji u još samo 12 zemalja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније