Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

21. 07. 2021. 10:54 >> 10:55
2

PEROVIĆ

"Nema smjena u Bogosloviji"

Nema nikakvih smjena, kazni, suđenja niti bilo kakvih procesa protiv škole ili rektora od strane nadležnih crkvenih institucija, kazao je rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog sveštenik Gojko Perović u izjavi za Radio Svetigoru. On je demantovao sve “medijske spletke” i plasiranje neistina u vezi sa radom ove školske ustanove u Crnoj Gori i škole i rektorove službe u njoj.

”Nema nikakvih smjena, kazni, suđenja niti bilo kakvih procesa protiv škole ili rektora od strane nadležnih crkvenih institucija. Sve se, Bogu hvala, odvija u redovnim okolnostima i kako treba. Ne znam čemu služe i kome dobro mogu donijeti tolike laži koje se svakodnevno plasiraju, a tiču se Crkve i njenoga rada. Sve što radimo – radimo transparentno. Toliko smo prisutni u javnosti da nam se na tome, sa nekih adresa, i prigovara. A opet, iste te adrese, uporno i bez prekida prenose laži o nekim navodno tajnim i zakulisnim radnjama u Crkvi. Što bi rekao narod: `Neka nam je svima Bog na pomoći`”, zaključio je otac Gojko Perović.

Perović je rekao da se Cetinjska bogoslovija redovnim aktivnostima priprema za početak nove školske godine.

“U toku su ljetnji radovi na adaptaciji đačkih prostorija u upravnoj zgradi i u školskom internatu. Takođe, nastavnici naše škole se pripremaju za učešće u seminaru koji će se baviti unapređenjem nastave u bogoslovijama SPC, a koji će biti održana sredinom avgusta u Foči. Upravi naše škole je ovih dana, iz Sinoda SPC, stigao poziv da se uključi u rad Komisije Svetog arhijerejskog sabora za unapređenje prosvjete u SPC, na način što će, pored rektora, još jedan od profesora Cetinjske bogoslovije uzeti učešća u radu ove komisije”, kaže rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović.

”Iza nas je vrlo uspješan period rada bogoslovije na Cetinju. Prethodne 2020/21. školske godine, svoje školovanje kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, završila je 25. generacija maturanata, a u septembru ove godine očekujemo upis 30. generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije.”

On je naveo rekonstukciju postojećih, ali se može obaviti redovno sezonsko osvježenje naših školskih prosto i da se trenutno radi na adaptaciji školskih prostorija.

“Nemamo uslova za izgradnju novih objekata ili za neku značajnijurija. To podrazumijeva uređenje dvorišta oko upravne školske zgrade ali i oko zgrade internata, kao i pripremu učionica, đačke trpezarije, biblioteka i spavaonica  za doček novih đaka. Riječ je o sanacijama oštećenog i zamjeni starih elemanata enterijera novim i modernijim”.

Nastavnici Cetinjske bogoslovije se ozbiljno pripremaju za početak nove školske godine. O tome govori i njihovo planirano učešće na seminaru za profesore bogoslovije SPC koji će se, ako Bog da, održati sredinom avgusta u Foči, u tamošnjoj bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog.

“Imam tu čast i privilegiju, da kao rektor Cetinjske bogoslovije učestvujem u pripremi rada pomenutog seminara, u svojstvu člana odbora koji se tim poslom bavi. 

Isto tako, ovih dana smo dobili poziv sa najviših crkvenih adresa SPC da se uključimo u rad saborske Komisije za unapređenje prosvete unutar Srpske Pravoslavne Crkve, gdje se takođe, očekuje i traži aktivno učešće mene kao rektora Cetinjske bogoslovije i još jednog od naših profesora”, kaže otac Gojko.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније