Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

11. 07. 2021. 16:51 >> 17:04

UČESTALI NAPADI

"Poboljšati položaj službenika policije"

U posljednje vrijeme bilo je primjera koji degradiraju policijsku profesiju, istakao je nekadašnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković. Iz Uprave policije su za TVCG saopštili, da položaj njihovih službenika treba da bude poboljšan u odnosu na prethodni period u dijelu efikasnije zakonske zaštite od ometanja, omalovažavanja i napada na njih.

Prethodna dva mjeseca, policija je bila u fokusu javnosti, između ostalog, zbog oduzimanja njihovih vozila a zatim i incidenta u kojem su, kako su saopštili, napadnuti njihovi službenici. Ta dešavanja, naši sagovornici, ovako komentarišu.

"Sama činjenica oko oduzimanja policijskih vozila, komentari koji su bili  sa tim u vezi dosta ukazuju na to da je na neki način onemogućen jedan redovan, kvalitetan rad policije i ono što ja tvrdim i u sve ovo vrijeme koliko traje ta kriza jeste da će se to na neminovno na duže staze odraziti na rezultate i efikasnost u radu policijske organizacije", saopštio je nekadašnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije  Aleksandar Zeković.

A u svim demokratskim društvima, napad na policijske službenike se kaže bivši pomoćnik direktora UP Nikola Janjušević, karakteriše kao napad na društveni poredak jedne države, u događaju od 2. jula, interesantna su kaže, dva aspekta.

"Kada je doslo do samog napada na policijske sluzbenike pripadnici komunalne policije su bili potpuno po strani znači potpuno neaktivni, iako imaju ista ovlašćenja kao i pripadnici UP da primjene sva sredstva prinude osim vatrenog oružja, drugi apsekt koji je meni interesantan bio to je sama primjena policijskih ovlašćenja bili u se stekli u uslovi za primjenu više policijskih ovlašćenja odnosno primjene sredstava prinude  ali ono što smo makar vidjeli na snimku policijski službenik nije primijenio ta sredstva prinude", kazao je Janjušević.

Suvlasnik lokala ispred kojeg se dogodio incident, pojedinim medijima je između ostalog naveo, da je u senzacionalističkim naslovima da je napadnut policajac, jedina istina da su prisutni pokušali da kako je kazao, policajca zaustave u vršenju nezakonite represije i batinanja. Komentar na događaj u kojem su, pružali asistenciju komunalnoj policiji, dobili smo od Uprave policije.

"Tom prilikom pojedini prisutni građani, neposredni učesnici događaja, napali su policijske službenike. U saradnji s tužilaštvom preduzimaju se mjere i radnje radi rasvjetljavanja događaja i procesuiranja odgovornih. Sredstva prinude policijski službenici upotrebljavaju shodno opštim i posebnim uslovima propisanim zakonom, štiteći živote i dostojanstvo ličnosti. Sačinjeni su izvještaji o upotrebi sredstava prinude. Takođe, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja zakonitosti upotrebe sredstava prinude", saopštili su iz UP.

A kada je u pitanju donedavno funkcionisanje bez više vozila ističu da su svi službeni poslovi i radni zadaci izvršavani  blagovremeno, a na sve zahtjeve građana za intervencijom policije pravovremeno postupano.

"Za ove potrebe koristili smo službena vozila bez oznaka policije (civilna) i sva policijska vozila koja su nam bila na raspolaganju s oznakama policije", naveli su. 

Iz policije navode da položaj njihovih službenika u sadašnjem periodu treba da bude poboljšan u odnosu na prethodni i to kako su kazali, u dijelu efikasnije zakonske zaštite kada su u pitanju ometanja, omalovažanja i napadi na policijske službenike, prilikom izvršavanja njihovih poslova, koji su kako zaključuju, u funkciji građana i stanja ukupne javne bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније