Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: RTCG Portal ]

11. 07. 2021. 12:10 >> 22:03
19

KOMEMORACIJA

Bečić: 13. jul - sjećanje i na sve genocide

Komemoracijom i ukopom 19 posmrtnih ostataka nevino stradalih u Potočarima kod Srebrenice obilježeno je 26 godina od genocida u Srebrenici. Komemoraciji su prisustvovali crnogorski predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Video porukom obratio se predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, koji je rekao da predstojeći 13. jul koji Crna Gora obilježava predstavlja drugu riječ za borbu protiv zla u ljudima, ali i sjećanje na sve genocide i zločine počinjene na svim prostorima.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore je 2009. godine deklaracijom osudila zločin u Srebrenici, a u junu ove godine je usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Podgorička nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Vladu i Skupštinu Crne Gore da 11. jul proglase danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine, snage predvođene komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem ubile su oko 8.000 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka.

U isto vrijeme iz Srebrenice je u dva dana deportovano oko 30.000 žena i djece.

Tok komemoracije:

14:00  - Nakon što su vjernici nosili tabute Srebreničana do mezara gdje će biti ukopani, tačno u 14 sati obavljen je ukop 19 žrtava genocida. 

12:25 - Svoju poruku poslao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, a komemorativnu sjednicu zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je kazao kako je "ovo najteže mjesto na kojem se može govoriti".

"Nakon pada Srebrenice ubijano je i staro i mlado, hiljadu očeva i sinova, gladnih i izmučenih. Sa povezom su izvedeni i strijeljani u leđa i potiljak, a zatim zatrpani u jame sa ciljem da se uništi jedan narod", rekao je Džaferović.

12:20 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se prisutnima putem videoporuke, navodeći kako je odgovornost na političarima da se Srebrenica nikad više ne ponovi.

12:12Kada Hotić, predstavnica Majki Srebrenice, prisjetila se vremena kad njen grad nije bio mjesto podjela i sukoba, i kazala kako je Srebrenica ipak danas dolina tuge za njene žrtve. Kaže da je danas Srebrenica grad mrtvih.

"Bilo nas je oko 60 hiljada, sabijeni u malom prostoru. Bili smo kao stoka u toru za klanje. Danas je Srebrenica grad mrtvih, vratite nas u život", prisjetila se Kada Hotić, pročitavši pjesmu posvećenu ubijenom sinu.

11:58Predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić obratio se video porukom, napominjući kako Crna Gora 13. jula ne obilježava samo Dan državnosti, već 80 godina od 13-julskog ustanka koji je postao simbol borbe protiv fašizma.

"13. jul, kao naša druga riječ za borbu protiv zla u ljudima, je sjećanje i na sve genocide i zločine počinjene na svim prostorima i u svim vremenima. Zato nakon 26 godina, od ovog, za sve mučnog i tragičnog događaja, želim da vam ovog puta kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ali i sin, brat, rođak, komšija i uvijek kao čovjek uputim izraze dubokog saosjećanja u bolu i patnji, koja svima nama mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost", rekao je Bečić.

Napominje da se sa mračnom prošlošću moramo suočiti: "U okviru tog procesa, Crna Gora kroz Rezoluciju o genocidu u Srebrenici najoštrije je osudila genocid u Srebrenici kao i one koji ga negiraju".

"U istom tekstu osudili smo sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Bečić. 

Zamolio je sve koji ovih dana, kako je rekao, "brane ovaj ili onaj narod od Crne Gore da prestanu sa štetnim manipulacijama, jer takvim postupanjima određenom pojedinci kojem je ustanovljena krivica kao individualna odgovornost grade štit od određene nacije i vjere, te kompromituju toj naciji ili vjeri".

11:50Videoporukom se obratito i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, koji je rekao da zajedno moramo stvarati bolje društvo za svakog od nas pojedinačno, za region i buduće generacije.

"Odajući počast žrtvama, braneći istinu možemo izgraditi budućnost za sve", rekao je Osmani.

11:45Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu obratila se uz prisjećanje tih dana koji ne idu na čast UN-a.

"Svjedoci smo opasnih trendova negiranja genocida i veličanja ratnih zločina", izjavila je.

11:38 - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović po dolasku u Memorijalni centar rekao je da svojim dolaskom staje u odbranu civilizacijskih vrijednosti.

"Obaveza je pokloniti se žrtvama, a u ovom vremenu nije manje važno i podsjetiti da svi moramo biti odgovorni zbog nesprečavanja pokušaja revizije, relativiziranja zločina", naveo je Đukanović.

Predsjedniku Đukanoviću Majke Srebrenice su, po dolasku u Memorijalni centar, uručile "Cvijet Srebrenice".

Đukanovića je dočekao direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

11:32Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da Evropa nije zaboravila ni njenu odgovornost da se spriječi genocid u Srebrenici.

"Važno je svake godine ponavljati istu poruku da je Srebrenica podsjetnik na zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ikada ponovi", rekao je Varhelji.

On je rekao da u Uniji nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločina, te da se neprihvatljivi pokušaji prekrajanja istorije.

"Politički lideri na Zapadnom Balkanu moraju biti primjer u suprotstavljanju korijenima mržnje", poručio je Varhelji.

11:15Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović prisustvuje komemoraciji, a u kratkoj izjavi je kazao da negiranje genocida je kapriciozna, maliciozna i besmislena politika srbijanskog režima.

10:38 - Potpredsjednika Abazovića u Potočarima je ugostila Munira Subašić iz organizacije Majke Srebrenice.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić ugostila je Abazovića u prostorijama Udruženja u Potočarima.

Subašić je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, izrazila zahvalnost zbog posjete i izražaja saosjećanja porodicama žrtava genocida u Srebrenici i podrške koju im je uputila delegacija Crne Gore.

U crnogorskoj delegaciji su i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i 60 članova Foruma mladih Bošnjačke stranke. Poslanici Bošnjačke stranke su bili inicijatori Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je 17. juna usvojila Skupština Crne Gore.

Iz Srbije su u Potočare stigli predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније