Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 07. 2021. 08:21 >> 08:38

U DOMU KULTURE

Monografija profesora Srednje škole Mojkovac

"Monografija profesora Srednje škole Mojkovac", koju je priredila NVO "Udruženje ekonomista“ Mojkovca, predstavljena je u Domu kulture "Nenad Rakočević“.

Jedan od profesora i direktora škole Miladin Brko Mitrović, je istakao da je knjiga svjedočanstvo jednog vremena, koja poslije nešto više od 150 godina od rada prve škole u ovom kraju, u Dobrilovini 1870. godine, u Đurovoj pećini, daje početak i funkcionisanje rada srednje škole, preko osnovnih nosilaca znanja i vaspitanja učenika – profesora.

"Ona nije samo svjedočanstvo jednog vremena, ona je podsjetnik i sjećanje na te divne ljude, na njihovo življenje na njihove sudbine. Ljudi sa različitih prostora Crne Gore, ali i drugih prostora nekadašnje Jugoslavije, a posebno iz mojkovačke opštine, bili su profesori u ovoj školi. Mnogi su ostali tu za stalno, do kraja života, drugi bili kraće ili duže, ali svi su bili dobrodošli i prihvaćeni sa velikom ljubavlju i poštovanjem. Toliko ispisanih imena, fotografija, kratkih biografija, pruža prekrasnu sliku sjećanja, uspomena na te uzorne ljude, za one koji su ih poznavali, a podsjetnik, vremeplov i istorijat o profesorima Srednje škole u Mojkovcu za one koji nijesu imali priliku da ih sretnu i lično dožive“, istako je Mitrović.

Kroz tri odjeljka u monografiji su predstaljene biografije dosadašnjih profesora, sadašnjih profesora i spoljnih saradnika ove ustanove.

Rade Vujičić, predsjednik Udruženja ekonomista je kazao da se u knjizi nalazi 290 imena među kojima je 233 profesora, 46 spoljnih saradnika i 11 direktora.

"Među koricama knjige nalazi se i 21 pripravnik. Riječ je o periodu od 1951. god do danas, s tim što je period od 1973. godine podrobnije istražen zahvaljujući sačuvanim podacima. U školi su radili profesori koji su diplome sticali na raznim univerzitetima od onih u Skoplju preko Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Zadra, Rijeke, Zagreba...",kazao je Vujičić.

Dragiša Momo Zejak je naglasio da svi koji su se našli u knjizi to i zaslužuju.

"Šta je zapravo cio ljudski život, nego borba sa besmrtnošću. Šta je cjelokupna literatura, nego borba protiv zaborava. Pa upravo i ova monografija je pokušaj naših prijatelja da otrgnemo sve ono što možda teži zaboravu. Kada su prije dvije godine članovi Udruženja ekonomista Mojkovca, Miško Medojević i Rade Vujičić, inicirali izradu monografije znao sam da će oni to uraditi onako kako treba i kako zaslužuju profesori ove škole i sama škola. Ovo je samo jedan u niz njihovih projekata iz raznih oblasti, koje su uspjeli da uspješno realizuju“, istakoo je Zejak.

Jedan od najznačajnijih datuma mojkovačkog školstva je septembar 1951.godine, kada je počela Škola Učenika u privredi. Škola je imala pionirsku ulogu u obrazovanju i osposobljavanju kadra za tek začetu mojkovačku privredu. Škola je 1968. godine prerasla u Školski centar za stučno obrazovanje radnika "Vuksan Đukić“. Prvi direktor bio je Petar Milošević koji je u Mojkovac došao sa Korčule.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније