Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 11. 2013. 13:23   >>  13:38 1

ORI ZA MILENKA

Stiže još jedan pas pomagač u Crnu Goru

Još jedan pas pomagač stiže u Crnu Goru, a njegov vlasnik je član Skupštine UMHCG Milenko Vojičić iz Nikšića koji je proteklih trideset pet dana boravio u Centru za rehabilitaciju ’Silver’ u Zagrebu, gdje je bio na obuci i prenosu psa. Njegov pas se zove Ori i star je 2 i po godine.

 

„Ori Milenku pomaže prilikom ustajanja iz kreveta, uključuje i isključuje svijetlo, otvara i zatvara vrata, dodaje predmete i slično, a sve na osnovu unaprijed naučenih komandi“ navodi se u saopštenju UMHCG.

Sa Milenkom i Orijem će dodatno raditi instruktor Zoran Petreski iz Centra za rehabilitaciju Silver po 5 dana i u Crnoj Gori, prije i poslije Nove godine, radi prilagođavanja i praćenja privikavanja i reagovanja Orija na novu sredninu u kojoj će živjeti najmanje 7-9 godina, koliko traje njegov radni vijek.

„Naglašavamo da je nabavka psa pomagača prilično skupa, međutim osoba uz psa, dobija podršku i odanost kakvu teško može dobiti od čovjeka, kao personalnog asistenta. Svakako da pas pomagač ima i svojih ograničenja, ali njega i potražuju osobe čiji nivo potrebne asistencije nije prevelik, što ne znači da svaki servis podrške za osobe s invaliditetom nije podjednako bitan“, navodi se u saopštenju.

Kako u Crnoj Gori ne postoji zvanični Program za školovanje pasa vodiča i pomagača, osim Programa koji sprovodi UMHCG i to u saradnjisa Zagrebačkim Centrom za rehabilitaciju Siver, Izvršna direktorica UMHCG-a i Ravnatelj Centra Silver su potpisali Sporazum o saradnji, kojim se nastavlja saradnja UMHCG-a i Sivera na neograničeno vrijeme, do prekida Sporazuma sa jedne ili druge strane potpisnice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније