Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 11. 2013. 10:53 >> 11:06
8

"PONOSNI SIN"

Cimbaljević: Azil od Kanade, CG pala na ispitu

Prvi javno deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i bivši izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević zvanično je dobio politički azil u Kanadi.

 

„Time je potvrđeno da je barem u slučaju jednog svog građanina, eksponiranog za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Crna Gora pala na ispitu zaštite i procesuiranja prijetnji i nasilja“, navodi se u saopštenju Cmbaljevića.

Kako navodi Cimbaljević, kanadski imigracioni odbor dao je mišljenje da Crna Gora nije zaštitila svog građanina i da je tužilaštvo olako shvatalo ispoljenu mržnju, nasilje i prijetnje.

Cimbaljević kaže da je svjestan da se se drugim LGBT osobama koje nijesu bile javne ličnosti dešavaju mnogo gore stvari nego njemu, jer njih ne štiti javnost. To je, prema njegovim riječima, imao u vidu i Imigracioni odbor.

„Zato moj angažman za LGBT zajednicu i bolju Crnu Goru neće prestati. Nastaviću da budem snažna podrška kompletnom LGBT pokretu. Posebno ću se posvetiti praćenju aktivnosti državnih tužilaca čiji me je nerad, homofobija i ignorisanje otjerao iz zemlje. Nastavkom rada za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba radiću i na svom povratku“, navodi bivši izvršni direktor LGBT Foruma Progres.

„Pune tri godine, dosljedno i svakodnevno, potpuno sam na sceni, koristio sam sve raspoložive državne i pravne mehanizme da zaštitim svoje dostojanstvo ali prije svega pravo na slobodu i ravnopravnost LGBT zajednice koju sam predstavljao. To potvrđuju činjenice koje govore da sam u tom periodu podnio preko 500 prijava i priitužbi, bio jedini učesnik nekoliko krivičnih i sudskih postupaka, inicirao gotovo sve prekršajne postupke, uveo u sudsku praksu, po osnovu seksualne orjentacije, Zakon o zaštiti od diskriminacije, adresirao više stotina pisama i peticija zvaničnicima i donosiocima odluka na svim nivoima“, kaže Cimbaljević u saopštenju dostavljenom medijima.

On dodaje da je odgovorno s radio na jačanju kapaciteta sistemskih institucija kako bi kvalitetnije pristupali LGBT osobama i bolje razumjeli njihova ljudska prava.

„Bio sam i jedini transparentni sagovornik medija o ovoj tematici. Prvi sam promovisao i zastupao ideju Parade ponosa u Crnoj Gori. Ako sve to nije doprinos razvoju i slobodi LGBT zajednici i njenom boljem društvenom prihvatanju onda neka se nastave sve ružne priče o meni, posebno one da sam kukavica i izdajnik“, kaže Cimbaljević.

On navodi da je uvjeren da će se neki stidjeti svojih postupaka preduzetih nakon njegovog odlaska iz zemlje.

„Koristili su se metodama koje nijesu svojstvene demokratiji i ljudskim pravima za koje se navodno javno zalažu. To sam im već saopštio u direktnoj komunikaciji. To su metode istočnoevropskih političkih policija. Dostojanstvo i sloboda do kojeg može držati jedan slobodan pojedinac snažniji su od njihove demagogije i prljavština“, kaže Cimbaljević.

„Ponosni sam sin Crne Gore. Nikada i ništa neću uraditi protiv njenih interesa i napredka. Svojoj domovini želim punu slobodu i razvoj. Doprinosiću da Crna Gora toleranciju prihvati kao svoju najveću vrijednost. Takvoj Crnoj Gori ću se vratiti!“

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније