Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar ]

24. 06. 2021. 14:21   >>  14:22

OKRUGLI STO U BUDVI

Primjena evropske pravne prakse štiti privatni život pojedinaca

Institucije vlasti treba da primjenjuju najviše evropske pravne standarde u zaštiti prava na privatnost kako bi se očuvalo dostojanstvo svakog pojedinca, poručeno je na otvaranju okruglog stola koji se danas i sjutra održava u Budvi, a koji su organizovali Vrhovni sud Crne Gore i AIRE centar iz Londona, uz podršku Britanske ambasade Podgorica.

Zvanična tema dvodnevnog skupa je "Pravo na privatni život".

V.d. predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore Stanka Vučinić, je naglasila da svako ima pravo na poštovanje privatnog života, a da je zaštita tog prava od posebnog značaja, jer se time obezbjeđuje dostojanstvo ličnosti.

“Stepen zaštite zavisi i u kojoj mjeri pojedinac sam svoj privatni život izlaže javnosti, pa se privatnost može definisati i kao pravo pojedinca da odredi kada, kako i u kojoj mjeri će se informacije o njemu saopštiti drugim licima”, kazala je Vučinić.

Stiv Erik, zamjenik britanske ambasadorke u Crnoj Gori, je rekao da je obim slučajnog ili zlonamjernog izlaganja ličnih podataka sada veći nego ikada ranije.

“Već vidimo da sudovi u Crnoj Gori podržavaju pravo ljudi čiji su medicinski podaci objavljeni u kontekstu mjera Covid-19, i siguran sam da će vam ovaj događaj pružiti dobru priliku da dalje razgovarate o tim slučajevima i da osigurate primjenu standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima u ovim važnim odlukama”, naglasio je Erik.

Učesnicima se obratila i Biljana Breitvit, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, koja je istakla da je poštovanje prava na privatnost postalo jedno od gorućih pitanja tokom pandemije Covid-19, a nakon što smo se susreli sa pitanjima povjerljivosti zdravstvenih podataka, uključujući upotrebu telefonskih aplikacija za praćenje infekcije i "kovid pasoša“.

“Stručnjaci sve više staju na stanovište da će ove mjere trajno narušiti naše pravo na privatnost, konkretno povjerljivost naših ličnih podataka, ako izostane valjani nadzor, u skladu sa načelima neophodnosti i srazmjernosti”, navela je ona.

Okrugli sto je okupio sudije Vrhovnog i Ustavnog suda Crne Gore, predsjednike i sudije nižih sudova, predstavnike Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Tokom dva dana učesnici će razgovarati o pravu na poštovanje privatnog života u kontekstu odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i relevantnom domaćem zakonodavstvu i praksi. U okviru ove teme panelisti će govoriti o: rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, građansko-pravnom statusu, prikupljanju ličnih podataka, mjerama nadzora, zdravlju i privatnom životu te ograničenju privatnosti u redovnim i vanrednim okolnostima.

Učesnicima će biti predstavljena i publikacija Pravo na poštovanje privatnog života (član 8 EKLJP): vodič kroz konvencijsko i nacionalno pravo i praksu, koja je rezultat saradnje Vrhovnog suda Crne Gore, Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i AIRE centra. Publikacija sadrži pregled definicija privatnog života koje je razvio Evropski sud za ljudska prava, osvrt na domaće zakonodavstvo koje uređuje ovu tematiku, praksu domaćih sudova te relevantne predmete u kojima je postupao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Okrugli sto je dio aktivnosti koje AIRE centar sprovodi na polju jačanja vladavine prava i državnih institucija u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније