Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

19. 06. 2021. 12:52   >>  12:53

GRUPA RODITELJA

Tvrde da su im djeca diskrimisana u izboru instrumenata

Djeci koja su završila prvi razred Muzičke škole "Vasa Pavić", nije omogućeno da uče na nekom od tri instrumenta koje su naveli u prijavi, već su im ponuđeni sasvim drugi, saopštili su njihovi roditelji.

Grupa roditelja u dopisu Ministartstvu prosvjete, nauke i sporta navela je da su nezadovoljni i razočarani odnosom prema njihovoj djeci i načinom na koji je odrađen izbor instrumenta za mališane koji su završili prvi razred Muzičke škole „Vasa Pavić“.

Oni su kazali da su sredinom maja, dobili dokument u kojem su morali da ispune (prijave) podatke za tri željena instrumenta, poređana po prioritetu.

U dopisu se navodi da su na listici bili navedeni instrumenti koji mogu doći u obzir prilikom izbora.

Roditelji su istakli da je gitara naveden kao jedan od instrumenata, i da je samo samo iz tog razloga jedan broj učenika stavio gitaru kao prvi izbor, pored kojeg su odabrali joć dva željena instrumenta.

Oni su naveli da su tek ove nedjelje dobili informaciju da gitara nije planirana za ovu godinu , ali i da ne mogu dobiti niti jedan od preostalih instrumenata koje su naveli u prijavi.

Navodi se da je broj odbijene djece jednak jednom formiranom odjeljenju.

Roditelji su poručili Ministarstvu da to doživljavaju kao diskriminaciju, jer su sva ostala djeca dobila prvi od željenih instrumenata.

„U četvrtak 17. juna dobili smo infromaciju da možemo izabrati samo jedan od četiri instrumenta koji nam se sada nude (horna, harfa, flauta i harmonika ) i da moramo danas da odradimo prijavu, jer u suprotnom djeca neće moći nastaviti školovanje“, kaže se u dopisu.

Navodi se da su predstavnici roditelja u petak 18. juna posjetili školu, tražeći rješenje u vidu odabira gitare ili nekog drugog instrumenta kojeg su naveli u prijavi, a za što škola nije imala sluha.

Roditelji tvrde da im je rečeno da ćemo, ako ne odaberu ono što im je nametnuto, sami biti krivi za ispis djece iz muzičke škole, što im nije bio ni cilj ni namjera.

„Od jedne ugledne škole, koja treba da njeguje talenat naše djece, stvori od njih bolje i kulturnije ljude, možda i vrsne umjetnike, ovim činom smo zbunjeni, jer želimo da naša djeca nastave školovanje u ovoj instituciji“, rekli su roditelji.

Oni su upitali da li je Muzička škola zaista takva, s obzirom da su svedeni na ovakav vid komunikacije koji je neprihvatljiv.

„Kako sa školom nismo uspjeli da postignemo neki konstruktivni dogovor, molimo vas da nam pomognete i u dogovoru sa školom omogućite da naša djeca, kao i sva druga, mogu da pohađaju gitaru ili makar neki od ostala dva instrumenta koja su prijavili“, zatražili su roditelji od Ministarstva.

Oni su Ministarstvu dostavili i dopis, koji su poslali Muzičkoj školi, napomunjući da su kasnije dobili podršku jos većeg broja roditelja koji su se našli u istoj situaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније