Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

19. 06. 2021. 08:23   >>  15:11

INSTITUCIJE

Ispituju ko je odgovoran za traumiranje djece

Postupak privođenja Tomaša Boškovića pred njegovom maloljetnom djecom, postupanje policije, socijalnih radnika, sudskog izvršitelja i roditelja juče je oštro osudila javnost. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Centar za socijalni rad, Osnovno državno tužilaštvo najavili da će ispitati postupanje svih učesnika ovog događaja.

Na snimku napravljenom u Podgorici pred porodičnom kućom, a koji se kasnije širio društvenim mrežama, pored ostalog, se vidi da se dječak, koji je trebalo da pođe sa majkom, opirao da uđe u auto, nakon čega se čuje kako mu policajac kaže - ,,sad ćemo kod tate“.

Način privođenja oca da služi zatvorsku kaznu od mjesec dana, jer nije dozvoljavao da majka ima kontakt sa djecom je osudilo resorno Ministarstvo finasija i socijalnog staranja, jer su djeca, koja su se opirala, vrištala i plakala, predavala majci na čuvanje - dok se otac ne vrati iz zatvora.

Direktorica Centra za socijalni rad Marija Popović je na konferenciji za medije kazala da službenici Centra za socijalni rad nijesu imali ingerencije da zaustave izvršenje sudske presude.

"Tražiću od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih njih", napisao je na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović poručio je da oštro osuđuje postupanje svih: policijskih službenika, roditelja, sudskog izvršitelja, koji koliko je upoznat, nije bio prisutan na događaju, a morao je biti, te Centra za socijalni rad.

Ministar Spajić je juče posjetio djecu i kazao da su stručna služba i psiholog uradili svoj dio posla, da su djeca dobro. Kazao je da će Ministarstvo obezbijediti da se odmore u dječijem odmaralištu u Bečićima.

Vršilac dužnosti VDT-a Dražen Burić zatražio je od zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju bilo kog lica učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Policija postupila zakonito

Ministarstvo unutrašnjih poslova je apelovalo na sve nadležne organe da iskoriste zakonske mogućnosti i ,,da se u interesu djece omogući izlazak na slobodu njihovog oca“. Tvrde da je policija u ovom slučaju postupila zakonito, po hitnom nalogu suda.

"Ističemo da je policija prema nalogu suda postupala isključivo prema ocu, a nikako i prema djeci koja su bila na licu mjesta. U ovako osjetljivim situacijama, nije dovoljno postupati samo zakonito, već nužno sa posebnom senzibilnošću i humanošću", rekli su oni.

Na snimcima se vidjelo kako policajci privode oca, dok je dječak vukao policajca za kaiš.

Provjera odgovornosti

Direktorica podgoričkog Centra za socijalni rad Marija Popović na konferenciji za medije kazala je da je pokrenuto pitanje odgovornosti svih učesnika, ali da detalje ne može iznositi dok se to ne okonča.

Ona je kazala da se na snimku vidi da službenik Centra ne vuče i represivno ne djeluje nad djecom. Rekla je da su svjesni da su djeca traumatizovana ali da su sada na sigurnom.

"Ovaj slučaj ima voditelja slučaja, supervizora, rukovodica i svi koji su u tom lancu pokazaće svoju odgovornost. Ako postoji propust službenika centra biće sporveden postupak. Trenutno socijalna inspekcija provjerava čitav slučaj. Svi odgovorni akteri će biti adekvatno sankcionisani", poručila je ona.

Na pitanje novinara da li je sa policijom bila službenica koja je pripravnica, direktorica je odgovorila da je u centru službenik pripravan na dežurni telefon 24 sata, te da prima pozive i reaguje.

Ona je kazala da Centar nije imao više detalja o postupku izvršenja ove sudske presude. Objasnila je proceduru koja podrazumijeva da se njima uputi pisani akt da imaju vremena da pripreme učesnike događaja, ponavljajući da službenici navodno nijesu imali sve informacije o ovom slučaju.

Djeca kao oteta

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović smatra da se izvršenje kazne zatvora moglo izvesti na humaniji način, odnosno da su službenici centra za socijalni rad mogli na stručniji način da obave upućivanje na izdržavanje kazne zatvora. Snimak koji se pojavio u javnosti, ističe Begović, pokazuje da je to urađeno na jedan imrpovizacijski način.

Moralo se, prema njegovim riječima, ozbiljno povesti računa da se pripreme djeca i roditelji, uz dužno poštovanje sudske presude.

"Ali postoje određene okolnosti koje mogu doprinijeti da se ta izvršenja odlože, da se prilagodi situacija. Moralo se to uraditi na humaniji civilizacijski i mnogo stručniji način", rekao je on.

Dodao je da može i sada, to lice koje je lišeno slobode da tražit prekid izvršenje kazne zatvora dok se eventualeno ne obezbijede bolji uslovi toj djeci. Istakao je da je trauma neizbježna i da su dalekosežne posljedice.

"Moralo se misliti na to. Na surov i grub način odvedena su djeca. Odvedeni su kao da su oteti pred licem javnosti u sred bijela dana", rekao je on.

I izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kaže da je ovo jedna vrsta nasilja. Ukazala je na to da se ovako nešto dešava odavno i – ništa novo.

"Mnogo puta smo pričali sa sudijama, centrom za socijalni rad kako bi bilo najbolje odvođenje od jednog roditelja kod drugog. Pristalica sam da se uoči odlaska nekoliko dana vodi razgovor sa psihologom, stručnjacima, koji će posjetiti djecu i na neki način upoznati ih sa situacijom. Skoro nikada se to ne dešava i žao mi je zbog toga", rekla je ona.

Otac intenzivno odbijao da maloljetna djeca gledaju majku

Iz Osnovnog suda juče su objasnili da je T.B. sproveden u zatvor, jer je intenzivno odbijao da maloljetna djeca gledaju majku. Taj postupak traje skoro tri godine. Djeca su, inače, povjerena ocu, ali je pred ovim sudom u toku postupak za izmjenu te odluke o povjeravanju djece.

Prema aktuelnoj odluci, majku mogu da gledaju dva puta nedjeljno.

Ranije su, u prisustvu oca, djeca intenzivno odbijala da idu kod majke, ali se to promijenilo kada su kaznili oca zatvorom u trajanju od 15 dana. Djeca su nakon toga sa majkom provodila kvalitetno vrijeme.

Iz institucije Ombudsmana rečeno je Pobjedi da su po saznanju iz medija otvorili predmet po sopstvenoj inicijativi kako bi ispitali sve okolnosti i donijeli mišljenje.

"Zbog izuzetno osjetljive situacije, do okončanja predmeta ne možemo dati detaljniji komentar. Pozivamo medije da sa pojačanim senzibilitetom izvještavaju o ovom slučaju i građane da ne šire potresne snimke društvenim mrežama, odnosno da svi u fokusu zadržimo najbolji interes i prava djece", poručili su iz ove institucije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније