Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Antena M/Pobjeda ]

18. 06. 2021. 22:26 >> 23:10
17

ISPRED HRAMA

Policija spriječila sukob učesnika auto-kolone i pristalica SPC

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je došlo do incidenta, kada je došlo do sukoba učesnika patriotske auto-kolone i pristalica SPC.

Dio ulice Dordža Vašingtona je zatvoren, a oko Hrama su jake policijske snage.

U kripti Hrama u 21 sat je počelo prikazivanje filma „Crna Gora, podeljena zemlja" Borisa Malagurskog dok su građani preko puta Hrama protestovali.

Kako Pobjeda prenosi, učesnici auto-kolone, koja je danas tradicionalno prošla od murala Krstu Zrnovom Popoviću i nastavila šetnjom Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore, stigla je večeras ispred Hrama. Skandirali su Krstu Zrnovu Popoviću, dok se sa druge strane ograde čulo "Nije ovo Montenegro".

Tada je grupa mladića sa platoa Hrama, pristalice SPC, pokušala da probije zaštitnu ogradu, ali je policija brzom intervencijom uspjela da spriječi sukob dvije suprotstavljene grupe.

Napravljen je dupli kordon, sa obje strane bulevara, a policija je uspjela da učesnike auto-kolone pomjere do parkinga.

U međuvremenu je stigao i komandir policije da zamoli učesnike auto-kolone da se raziđu. Oni su to odbili, a policija je upotrijebila sprej.

Privedena je jedna osoba.

Ranije večeras "Bogougodnice" su prilikom izvođenja svog performansa doživjele neprijatnost.

U jednom momentu one su se primakle zaštitnoj ogradi ispred Hrama kako bi izvele pripremljeni performans, kada je ka njima sa druge strane ograde krenula grupa momaka koja ih je vrijeđala i polivali vodom.

Nazivali su ih pogrdim riječima i poručili im: "Nije Vam ovo Cetinje": Čuli su se brojni povici, među kojima i "Tu ste došle, bule".

Kordon policije je stao između grupe mladića i žena, a i starješina hrama Dragan Mitrović je izašao da smiri situaciju.

Jedan od transprenata koje koje su okupljenje predstavnice Feminističke grupe "Bogougodnice" nosile je "Adamovog rebra crkvi više treba".

U jednom momentu "Bogougodnice" su pustile na razglas molitvu na grčkom, dok je grupa momaka sa druge strane ograde uzvikivala "Ne damo svetinje".

Na kraju je performans završen bez posljedica, a "Bogougodnice" su napustile trotoar ispred Hrama u pratnji policije.

Bogougodnice: Pravoslavlje u CG u ozbiljnom problemu

Iz Feminističke grupe Bogougodnice saopšteno je da je večeras uprkos postojanju visokog rizika, zahvaljujući naporima i profesionalnosti Uprave policije, uspješno održano i završeno njihovo okupljanje.

"Okupljanje žena i njihove poruke su pokazale da Srpska pravoslavna crkva nije inkluzivna prema Crnogorcima i Crnogorkama i da se pravoslavlje u Crnoj Gori nalazi u ozbiljnoj krizi i problemu. Grupa muškaraca uz uzvike 'Ne damo svetinje' bili su agresivni, vulgarni i primitivni prema ženama koje su iznijele činjenice i jasne podatke moralnom posrnuću, politizaciji i zloupotrebi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", kazala je Maja Miličković iz feminističke grupe "Bogougodnice".

Iz te feminističke grupe su kazali da je način njihovog ponašanja prema ženama dokazao da se ponašaju protivno učenjima hrišćanstva i pravoslavne crkve.

"Večeras je ispred Sabornog hrama manifestovano nasilje, licemjerje, nacionalizam i mržnja što bi trebalo da zabrine one koji tvrde da brinu o pravoslavnoj vjeri. Ako su nacionalisti i uspjeli sa održe projekciju, pokazale smo im da to više nije bilo ono što su zamislili. Možda su gledali film, ali su razmišljali o nama ispred hrama. Pokazale smo nacionalistima i propagatorima i njihovim utvrđenjima u Crnoj Gori da nijesu nedostupni i da su moralno uvjek pobjedivi", kazala je Miličković.

Muškarcima su, kaže, poručile, "našim stajanjem, da oni nijesu, kako tvrde, čuvari društvenog, crkvenog i političkog morala i dobrog ponašanja".

"Žena će biti na mjestu đe joj se prohtije da bude", dodala je.

Grupa muškaraca koji tvrde da su vjernici SPC su, kako navodi Miličković, nakon završenog okupljanja Bogougodnica izazvali nerede.

"Za njih je odgovorna SPC iako je pri pripremama ovog skupa policiji saopštila da se unaprijed ograđuje od te grupe i da je navodno ne može kontrolisati i spriječiti u djelovanju. Mislimo da to nije tačno. U Crnoj Gori ne treba da postoje vjerske grupe za sijanje straha i SPC je trebala da ih javno pozove da prestanu sa djelovanjem i da odustanu od provokativne filmske projekcije. Žene Crne Gore se protive projekciji nacionalističkih i filmova prepunih mržnje u vjerskim objektima ali i u javnim prostorima koji pripadaju svim građanima i građankama", zaključila je Miličković.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније