Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 06. 2021. 18:32 >> 18:33
5

OSNOVNI SUD

Otac odbijao da preda djecu majci

Iz Osnovnog suda u Podgorici i saopštili su da je Tomaš Bošković duži vremenski period odbijao da preda djecu majci, koja kako su kazali, nju ne odbijaju. Dodaju da je u toku i postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece.

Komentarišući pisanje medija o hapšenju samohranog oca i oduzimanju djece reagovali su iz Osnovnog suda u Podgorici.

Kažu da je B.T. uhapšen po rješenju izvršnog sudije tog suda i sproveden na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 30 dana.

"Navedena kazna izrečena mu je poslije intezivnog odbijanja da preda mldb. djecu majci i to kćerku od 11. godina i sina od 8. godina, postupku koji traje ukupno skoro tri godine. Sud je u postupcima radi zaštite prava djece da ostvare kontakt sa majkom preduzimao sve zakonske mjere i to kako održavanje ročišta, uz posredstvo Centra za socijalni rad tako i odlazak na lice mjesta i intezivni razgovor sa strankama i djecom, uz stalno upozorenje oca djece o svojoj obavezi oca da mora predati djecu majci", kazali su iz Osnovnog suda u Podgorici.

Iz suda dodaju da su djeca u prisustvu oca intezivno odbijala da idu kod majke.

"Međutim, sud je u par navrata ipak izvršio predaju i to kad je ocu djece izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana, pa je B.T ipak pristao da sarađuje, a djeca nijesu odbijala da idu kod majke. Zbog toga sud nije sproveo prvu izrečenu kaznu, a djeca nisu odbijala majku već su sa istom u tim situacijama provela kvalitetno i mirno vrijeme sa njom. Kada je B.T. vidio da djeca hoće kod majke, ponovo je nastavio sa pređašnjim ponašanjem, koje je kod djece izazvalo negodovanje i ponašanje koje zabrinjava", navodi se u saopštenju.

Iz Osnovnog suda dodaju da su gog toga donijeli novo rješenje i B.T. izrekao novu kaznu još u novembru 2020. godine.

"Od tada do jučerašnjeg dana sud je intezivno izlazio na lice mjesta i tražio od oca djece da ih preda majci. Međutim zbog toga što sud nije sproveo prvu kaznu u nadi da će B.T. shvatiti značaj majke u životima njegove djece, isti ni nakon 7 mjeseci nije izvršio predaju. Dakle, kako je ovakvo ponašanje roditelja kojem su djeca povjerena nedopustivo sa aspekta kako domaćeg zakonodavstva tako i konvencijskog prava, to je sud pristupio sprovođenju kazne zatvora. Cilj je zaštita najboljeg interesa djeteta, a u konkretnom slučaju to je prisustvo majke u životima djece koja ne smiju biti otuđena od iste, a zarad njihovog pravilnog psihofizičkog razvoja", navodi se u saopštenju.

Ističu da je djeci određeno pravo da gledaju majku dva puta nedjeljno, dok do svoje petnaeste godine ne mogu samostalno odlučivati hoće li ostvarivati kontakt sa roditeljem sa kojim ne žive.

Napominju da sud u postupku cijeni kojem roditelju će djecu povjeriti a sa kojim će se djeca periodično viđati.

"Roditelj kojem se djeca povjere kao što je ovdje B.T. je dužan da očuva osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti i drugom roditelju tj. majci, te nikako ne smije doći do otuđenosti djece od roditelja sa kojim ne žive. U konačnom, pred ovim sudom u toku je i postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece", zaključuej se u reagovanju Osnovnog suda u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније