Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 06. 2021. 15:44 >> 15:46

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA

Domovi učenika bez licence za rad

Ostvarivanje i zaštita prava djece u domovima učenika/internatima nije na zadovoljavajućem nivou, pokazalo je istraživanje Ombudsmana, u kom se navodi da ove ustanove nemaju licence za rad, kao ni dovoljno kadra koji bi odgovorio na potrebe djece do 18 godina.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore sačinila je poseban izvještaj “Položaj djece u domovima učenika/ internatima u Crnoj Gori”, a na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je da u njima u prosjeku godišnje boravi oko 550 učenika.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković kazao je da se ovoj temi do sada nije poklanjala dužna pažnja.

“Naš primarni fokus stavljen je na obrazovanje iz kojeg proizilazi i potreba da ono bude jednako dostupno za sve učenike, da omogući adekvatan pristup obrazovnom ciklusu, da učenicima olakša pristup obrazovnim resursima i da na svojevrstan način ne izostane podrška djeci u situaciji kada se zbog potreba obrazovanja učenici nalaze izvan svojeg prirodnog ambijenta koji čini njihov dom i njihova porodica”, rekao je on.

Prema riječima zaštitnika Bjekovića, projekat je fokusiran prije svega na prava djeteta, te je u drugom planu finansijski i materijalni izazov koji predstavlja izgradnju i održavanje objekata u kojima su djeca smještena.

“No, to jesu dvije strane iste medalje o kojoj ovaj izvještaj daje potpuniju sliku”, kazao je on.

Zamjenica Zaštitnika za dječja prava Snežana Mijušković ukazala je da se zapaža da se sa roditeljima djece koja koriste usluge domova učenika/internata u većini slučajeva ne sklapaju ugovori, kojima bi se precizno formulisala međusobna prava i obaveze.

Kako je pojasnila, u pojedinim domovima se spominju izjave roditelja o plaćanju usluga, a u nekima postoje samo priznanice o uplaćenim troškovima smještaja i ishrane učenika u domu od roditelja.
Takođe, u većini domova/internata ne postoji osiguranje djece.

U istraživanju se navodi da se stiče utisak da su djeca raspolagala sa skromnim informacijama o načinu života u Domu učenika/internatu prilikom dolaska i da im je trebalo prilično vremena da se adaptiraju.
“Posebno zabrinjava činjenica da u Domu učenika/internatu ima i djece mlađe od 10 godina. Ovo ukazuje da djeca nijesu u dovoljnoj mjeri pripremljena od roditelja za ovakav način života, a u ovim ustanovama nema adekvatnog kadra koji bi se bavio razvojnim potrebama/problemima djece u ovom uzrastu. Ni u jednom domu učenika/internatu nema angažovanih psihologa i socijalnih radnika”, navodi se u izvještaju.

Prema njenim riječima, komunikacija roditelja i uprava domova učenika/internata je veoma ograničena, a najčešće uprava kontaktira roditelje kada se dogode incidentne situacije.

Saopštila je i da zdravstvena zaštita nije regulisana na adekvatan način.

“Takođe, do momenta sačinjavanja ovog Izvještaja niti jedan dom učenika/internat nije imao rješenje o licenciranju”, naglašaila je ona.

U izvještaju se kaže i da je organizacija kulturnih i sportskih aktivnosti, kao i organizacija slobodnog vremena neujednačena, te da se stiče utisak da su djeca sama sebi prepuštena kada su ove oblasti u pitanju.

“Prostorno-tehnički, smještajni, sanitarno-higijenski uslovi su neujednačeni, najčešće nijesu usklađeni sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja”, stoji u izvještaju Zaštitnika koji možete preuzeti na linku https://www.ombudsman.co.me/img-publications/43/polo--aj%20djece%20u%20domovima%20u--enika-internatima%20u%20cg.pdf

Zaštitnik je uputio preporuke Vladi Crne Gore da uredi i uskladi regulativu o učeničkom standardu zasnovanu na dječjim pravima, a u cilju ostvarivanja najboljeg interesa djeteta kao i da uspostavi odgovarajuće finansiranje usluge smještaja i ishrane u domovima/internatima, u skladu sa razvojnim potrebama djeteta.

Izvršnoj vlasti preporučeno je i da u okviru razmatranja godišnjih izvještaja o radu iz oblasti prosvjete posebnu pažnju posveti pitanjima učeničkog i studentskog standarda.

Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta upućen je niz preporuka, između ostalog da omogući angažovanje adekvatnog stručnog kadra (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici).

Zaštitnik je preporuke uputio i Ministarstvu finanisja, Zavodu za školstvo kao i JU domovima i internatima.

Istraživanje je realizovano neposrednim obilaskom svih domova/internata, a informacije su pribavljene od djece, korisnika usluga (njihove izjave sadržane u publikaciji), njihovih roditelja i upravljačkih struktura ustanova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније