Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 06. 2021. 14:15 >> 14:16

INICIJATIVA HRA

Podrška trajnom zapošljavanju asistenata u nastavi  

Ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić i članovima/cama Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, Akcija za ljudska prava (HRA) je uputila Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama da se obezbijedi trajno zapošljavanje asistenata u nastavi i time unaprijedi kvalitet inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori.

Prema članu važećeg Zakona, asistenti u nastavi mogu samo da zasnuju radni odnos na određeno vrijeme i to "najduže do kraja nastavne godine". 

"Tako više od tri stotine asistenata svake godine u junu, na kraju školske godine, ostaje u neizvjesnosti, jer ne znaju hoće li ponovo zaključiti ugovore u septembru. Oni ostaju i bez prihoda za vrijeme školskog raspusta, za razliku od svih drugih zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama. To su sve razlozi da asistenti odustaju od posla u prosvjeti, iako mnogi već imaju dragocjeno višegodišnje iskustvo, a to negativno utiče na djecu i kvalitet inkluzivnog obrazovanja. HRA podržava apel 212 dječijih asistenata da se riješi njihov radno-pravni status. Apelujemo na ministarku Bratić i Odbor da razmotre i podrže inicijativu asistenata i tako unaprijede i položaj djece s posebnim obrazovnim potrebama", navodi se u saopštenju.

Posebno ističu da je Savjet Evrope u nedavnoj Rezoluciji o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina za Crnu Goru (CM/ResCMN(2921)14) preporučio vlastima "da obezbijede da asistenti u nastavi budu zaposleni na osnovu sigurnih, dugoročnih ugovora".

"Broj djece sa posebnim obrazovnim potrebama u Crnoj Gori kontinuirano raste, pa se i zbog toga trajno angažovanje asistenata u nastavi dugoročno posmatrano pokazuje kao neophodno", naglašavaju u HRA.
            

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније