Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

12. 06. 2021. 08:49   >>  08:49 2

UNIVERZITET CG

Zbog sumnje na plagiranje komisija provjerava dvije publikacije

Dva publikovana rada provjeravaće posebna komisija Univerziteta Crne Gore, zbog sumnje na plagiranje, saopšteno je Vikend novinama sa UCG. Kako je saopšteno, korišćenjem softvera za utvrđivanje plagijata od početka godine provjereno je 100 magistarskili radova, šest doktorskih disertacija i jedna publikacija.

Provjera radova na UCG je počela da se primjenjuje donošenjem Odluke o korišćenju softvera za utvrđivanje plagijata 12. aprila 2018. godine, od kada je, kako navode iz Univerziteta, provjereno 577 radova.

Kako ističu iz ove obrazovne institucije, u tom periodu su kod određenog broja magistarskih radova i disertacija utvrđene nepravilnosti i kod njih su zahtijevane korekcije, a dvije publikacije su zbog sumnje na plagiranje završile pred posebnom komisijom.

"Kod dva publikovana rada, od kojeg je jedan sa Građevinskog, a drugi sa Arhitektonskog fakulteta, došlo je do pojave koncentrisanja sličnosti teksta. Za ove dvije publikacije formirana je posebna komisija koja je analizirala sličnosti teksta sa prethodnim publikacijama, te je jedna vraćena na ispravku i po adekvatnom postupanju autora, ista je odobrena za publikovanje", navode iz UCG.

Od 2018. godine pa do sada, na Univerzitetu Crne Gore provjereno je oko 500 magistarskih/master radova, 47 doktorskih disertacija i 30 publikacija koje se izdaju u okviru izdavačke djelatnosti.

"Tokom 2020. godine Centar za unapređenje kvaliteta provjerio je oko 200 magistarskih/master radova. Odbor za doktorske studije izvršio je provjeru 15 doktorskih disertacija, dok je Uređivački odbor provjerio 12 publikacija. Tokom ove godine izvršena je provjera oko 100 magistarskih/master radova, šest doktorskih disertacija i jedne korigovane publikacije koja se izdaje u okviru izdavačke djelatnost ", kazali su iz UCG.

Naglašavaju da Univerzitet vodi računa o opštem dobru i očuvanju integriteta akademskezajednice i sprovodi redovne provjere originalnosti magistarskih radova, doktorskih disertacija, publikacija koje izdaje u okvira izdavačke djelatnosti, postupajući u skladu sa Odlukom o korišćenju softvera.

"Osnovni zadatak sprovođenjaovih provjera utvrđivanje da li su i u kojoj mjeri radovi, disertacije i publikacije originalani radovi i koliko su poštovana pravila citiranja, navođenja izvora i si., a sve i u cilju edukacije studentske populacije i akademske zajednice uopšte kako ne bi dolazilo do povrede osnovnih načela akademskog integriteta i kako bi se preventivno djelovalo na pojavu plagijarizma", dodaju iz UCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније