Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

12. 06. 2021. 08:24   >>  08:25 2

BEZ MIŠLJENJA SKUPŠTINE

Vukšić nezakonito imenovan

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić imenovao je Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, objavljeno je sinoć u Službenom listu. Vlada je tu odluku donijela bez održavanja sjednice. Krivokapić je time prekršio Zakon o ANB u kome se decidno navodi da prethodno Skupština Crne Gore mora dati mišljenje, piše Pobjeda.

"Direktora Agencije imenuje i razrješava Vlada, na prijedlog predsjednika Vlade. Prijedlog za imenovanje direktora Agencije Vlada dostavlja Skupštini Crne Gore, radi davanja mišljenja. Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje. Direktor Agencije imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan", navodi se u članu 25 Zakona o ANB.

Juče ujutro nije održana sjednica Odbora za bezbjednost na kojoj je trebalo da bude raspravljano o prijedlogu Krivokapića jer nijesu došli predsjednik Odbora Milan Knežević i poslanici DF-a. Pobjeda je juče dobila pouzdanu informaciju da Knežević neće do 17. juna zakazati sjednicu do kada je trebalo da budu završene sve procedure.

Izostanak Kneževića i članova DF-a bio je revolt zbog Krivokapićevog odbijanja da prisustvuje sjednici Odbora na kojoj je trebalo da se raspravlja o švercu cigareta i optužbama Nebojše Medojevića da vrh Vlade toleriše nelegalni posao.

Istovremeno, bojkot rada Odbora, bio je odgovor Fronta na najavu premijera da neće rekonstrukciju Vlade.

Knežević je u četvrtak odbio da zakaže sjednicu Odbora. On je u dopisu obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da neće zakazati sjednicu Odbora zbog ,,ignorantskog odnosa premijera Zdravka Krivokapića prema tom odboru i odbijanja da dođe na kontrolno saslušanje“ i dodao da on neće zakazati pomenutu sjednicu.

Sjednicu je onda, koristeći poslovničku mogućnost, zakazao Bečić.

Iako su imali prethodno informaciju da nema kvoruma, premijer Zdravko Krivokapić i Dejan Vukšić su došli u Skupštinu Crne Gore na sjednicu. Premijer je novinarima u Skupštini rekao da je njegova obaveza bila da se pojavi na sjednici Odbora kao predlagač za izbor direktora ANB-a.

Na pitanje zašto se nije pojavio na prethodnoj sjednici, na kojoj je bilo planirano njegovo kontrolno saslušanje u vezi šverca cigareta, Krivokapić je odgovorio da je nedostojno da neko na taj način proziva premijera.

Predsjednik Vlade je naglasio da je u dopisu koji je dostavio Odboru, ukazao i na pravne popuste i na one koji su potpuno politički.

Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za vršioca dužnosti direktora ANB-a, do imenovanja direktora Agencije u skladu sa zakonom, a najduže na šest mjeseci.

To znači da taj rok ističe 17. juna do kada treba da budu završene sve procedure, uključujući i mišljenje parlamenta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније