Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 06. 2021. 10:13 >> 10:31

BAR

Prekograničnim projektom do novih umjetničkih sadržaja

Inovativni umjetnički pristup i novi sadržaji u oblasti filma, muzike, vajarstva i slikarstva u cilju razvoja urbanih cjelina i predgrađa, kao i ojačani tehnički kapaciteti Kulturnog centra u Baru, glavni su rezultati prekograničnog IPA projekta "Savremena umjetnost i modeliranje periferija gradova - Complicities", poručeno je sa svečanog zatvaranja projekta koje je sinoć upriličeno u Starom Baru.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, vodeći partner projekta ukupne vrijednosti 637 hiljada eura, koji je finansiran iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora bio je JP Kulturni centar Bar, dok su projektni partneri bili italijanska opština Leće, Univerzitet iz Salenta, kao i albanska NVO Partneri za konsultaciju i razvoj (Consulting and Development Partners).

U ime Kancelarije za evropske integracije na svečanom zatvaranju govorio je savjetnik glavne pregovaračice i nacionalne IPA koordinatorke Bojan Vujović, koji je u svom obraćanju naglasio da su aktivnosti projekta imale svoj konkretni doprinos koji se ogleda u uključivanju lokalne zajednice u definisanju kulturne i turističke ponude, podsticanju kreativnosti kroz organizovanje umjetničkih kolonija i radionica, i u krajanjem, unapređenju turističke ponude na području Opštine Bar.

Istakao je da Bar, sa svojim prirodnim ljepotama, kulturnim i istorijskim cjelinama, sadrži veliki potencijal za nastavak i nadogradnju rezultata koji su postignuti projektom Complicities.

"Organizovane radionice, zatim muzičke, dizajnerske, teatarske, filmske i likovne sekcije će, nadam se, imati za rezultat podsticaj kreativnosti kod mladih ljudi, njihovo usmjeravanje ka pravom vrednovanju onoga što nude prekogranični projekti i saradnja", poručio je Vujović.

U ime korisnika projekta, direktor JP Kulturni centar Bar Erol Marunović je naglasio dodatnu vrijednost projekta za unapređenje kulturnih sadržaja Bara i posebno istakao da je ulogom vodećeg partnera projekta Kulturni centar Bar ojačao kapacitete i u potpunosti uspješno sproveo projekat, poštujući sva pravila i procedure. Marunović je izarazio uvjerenje da će osnaženo partnerstvo sa organizacijama iz Italije i Albanije biti dobra osnova za afirmisanje rezultata projekta COMPLICITIES, ali i potencijal za nove slične projekte.

Na svečano zatvaranju su predstavljeni neki od rezultata projekta i otvorena izložba umjetničkih radova u Arhiepiskopskoj palati u Starom Baru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније