Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

08. 06. 2021. 14:50 >> 14:52
6

APEL MINISTARSTVU

Sindikat prosvjete poziva na hitan dijalog

Sindikat prosvjete (SPCG) pozvao je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na nastavak socijalnog dijaloga, jer će u suprotnom, kako su kazali, pravo prosvjetnih radnika braniti na zakonit način i svim sindikalnim sredstvima i metodama.

To je poručeno na konferenciji za novinare koju su organizovali predstavnici Sindikata ispred Ministarstva.

V.d. predsjednika SPCG Slavka Bošković kazala je da je Sindikat u prethodna tri mjeseca zvanično tri puta poslao zahtjev za nastavak socijalnog dijaloga i da nijesu dobili odgovor, niti termin za sastanak.

„SPCG se uvijek snažno odupirao svim elementima politizacije i isključivo svoje djelovanje usmjeravao na poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa zaposlenih u prosvjeti“, poručila je Bošković.

Ona je ocijenila da je potrebno nastaviti socijalni dijalog, na način koji je prepoznat u javnosti, "evropskim modelom, uz prisustvo maksimalne transparentnosti i međusobnog uvažavanja".

„Prosvjetni radnici u Crnoj Gori moraju biti uvaženi, cijenjeni i poštovani“, poručila je Bošković.

Član Glavnog odbora Sindikata Slobodan Savović kazao je da je SPCG uputio proglas "Za dostojanstvo prosvjetnog poziva" Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Savović je kazao da ponovo pozivaju Ministarstvo da poštuje zakon, jer zakon jedino poznaje socijalni dijalog.

"Ukoliko ne budemo imali socijalni dijalog između Ministarstva i Sindikata i na taj način poštovali zakon, onda ćemo morati poštovati sudske presude i proteste ispred ove zgrade", poručio je Savović.

Savović je objasnio da socijalni dijalog podrazumijeva da se na zakonit način obračuna zarada časova preko norme u ovoj školskoj godini, pravedno korišćenje prava na godišnji odmor kolegama koji rade na određeno vrijeme do 30. juna, poštovanje Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za oblast prosvjete u svim tačkama i kvalitetna priprema nove nastavne godine.

Savović je kazao da poštovanje GKU-a podrazumijeva da se ispoštuje i član 5, da se, najkasnije do 15. juna održi sastanak Ministarstva, Sindikata i direktora vaspitno obrazovnih ustanova, na kojem će se izvršiti raspodjela časova i radnih mjesta sa liste zaposlenih za čijim je radom prestala potreba.

Potpredsjednik Sindikata Nikola Knežević kazao je da šest mjeseci čekaju poziv da razgovaraju o problemima u obrazovanju.

"Zvaničan poziv za razgovor nijesmo dobili poslije tri poziva i više zvaničnih zahtjeva. Komunikacija i sastanci na personalnom nivou sa pojedinim opštinskim odborima i pojedincima članova sindikata nijesu zvanični sastanci", dodao je Knežević.

On je kazao da je održavanje socijalnog mira i stabilnosti zajednički cilj, koji se postiže saradnjom Sindikata, poslodavaca i vlade i dodao je da su spremni na kompromis.

"Podsjećamo ministarku Bratić da je Sindikat prosvjete jedinstvena organizacija koju čini preko 90 odsto zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i da je ovaj Sindikat najveći u državi", rekao je Knežević.

On je naveo da Sindikat ima svoje rukovodstvo, izvršni i Glavni odbor i da sve odluke donosi uz pomoć tih organa.

Potpredsjednica Sindikata Stanka Vukčević kazala je da Ministarstvo na Sindikat treba da gleda kao na partnera i da nastavnici, i njihove potrebe, moraju biti shvaćene.

Član Glavnog odbora Radomir Božović istakao je da je udvostučen broj časova koje nastavnici održavaju od početka pandemije izazvane korona virusom, a za koje nijesu dobili nadoknade.

Božović je kazao da su se obratili i Agenciji za mirno rješavanje sporova, kako bi ubrzali prijedlog za nadoknadu norme.

Na pitanje novinara da li je Sindikat odredio neki rok i šta će uraditi u slučaju da tog roka Ministarstvo ne odgovori, Savović je rekao da je u pitanju živi proces koji ne trpi rokove.

Savović je poručio da je Sindikat otvoren za saradnju, ali da ta saradnja ne znači predaju i ćutanje.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније