Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 06. 2021. 18:49 >> 18:50

KAŠĆELAN

"Uprkos krizi, uspjeli da uštedimo i gradimo Cetinje"

Za Prijestonicu Cetinje prethodna godina je bila veoma uspješna, pa su i u okolnostima epidemiološke i ekonomske krize zabilježeni rezultati – nastavljena je konsolidacija javnih finansija, ostvarene uštede, realizovani brojni infrastrukturni i drugi projekti predviđeni Programom razvoja Prijestonice, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Govoreći u Skupštini Prijestonice prilikom usvajanja Izvještaja o radu gradonačelnika, organa i službi Prijestonice Cetinje, gradonačelnik Kašćelan je kazao da je realizovano 94 odsto infrastrukturnih projekata predviđenih Programom razvoja Prijestonice Cetinje, kao i da je kupljeno zemljište u istorijskom jezgru grada na kojem se nekada nalazio prvi crnogorskih hotel „Lokanda“.

„Realizovani su radovi vrijedni 5,25 miliona eura, a za plaćanje u 2021. godini imamo ugovorenih još gotovo 770.000 eura“, kazao je gradonačelnik, dodajući da je i realizacija budžeta bez rebalansa bila preko 90 odsto.

Uz redovno isplaćivanje zarada, socijalnih davanja i ostalih obaveza, kazao je Kašćelan, dug Prijestonice je smanjen za gotovo 800 hiljada eura. Prethodne godine povećana je naplata sopstvenih prihoda za 14 odsto i iznosila je 2,3 miliona eura: „Odgovornom politikom i fiskalnom odgovornošću, urednom i neselektivnom dostavom računa, samo za tri godine naplata poreza porasla je se za gotovo milion eura“.

Govoreći o prošlogodišnjem budžetu, gradonačelnik je istakao da su smanjeni rashodi – potrošeno je 50 odsto manje od planiranog.

„Vodili smo računa o svakom euru, ali i da grad ne trpi jer se živi i tokom pandemije. Novac smo trošili na održavanje i sanaciju ulične rasvjete, parkovskog i urbanog mobilijara i slično“, precizirao je Kašćelan.

Posebno je ukazao na to da su, u cilju ublažavanja uticaja koronavirusa na privredu, donijete mjere vrijedne oko pola miliona eura, čime se Prijestonica za prvih osam mjeseci 2020. godine odrekla najvećeg dijela sopstvenih prihoda.

„I prošle, kao i prethodnih godina, vođena je odgovorna socijalna politika. Useljeno je sedam stanova za socijalno stanovanje, dok su za učenike prvih pet razreda osnovne škole u gradu i za sve razrede na seoskom području kupljeni udžbenici“, kazao je Kašćelan.

On je rekao da su znatna sredstva su uložena za poboljšanje vodosnabdijevanja i unapređenje rada gradskih preduzeća, a oko 1,4 miliona eura u rekonstrukciju puteva u Katunskoj i Riječkoj nahiji, kao i na gradskom području.

Gradonačelnik Cetinja je kazao da su značajna sredstva uložena u zanavljene opreme i mehanizacije u gradskim službama. Posebno je pohvalio Komunalnu policiju i Službu zaštite i spašavanja zbog snažne posvećenosti i podrške aktivnostima na suzbijanju pandemije koronavirusa.

„Nijesmo zapostavili ni društveno-odgovoran odnos prema zajednici – pomagali smo obrazovne ustanove i bili u kontinuitetu podrška zdravstvenim ustanovama posebno kroz nabavku medicinske opreme i neophodnih medicinskih sredstava“, istakao je Kašćelan.

Rekao je da su, uprkos negativnim efektima pandemije, realizovane i brojne kulturno-umjetničke i sportske aktivnosti, manifestacije i događaji. Prethodna godina, naglasio je gradonačelnik, ostaće zapamćena i po izložbama i drugim manifestacijama u čast jubileja - 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore.

„Svi postignuti uspjesi motiv su da nastavimo još aktivnije i odlučnije u 2021. godini, svjesni već sada da će i ova godina biti veoma izazovna i teška. Kao što znate, dalji razvoj grada u 2021. zavisiće od usvajanja državnog budžeta, bez kojega nećemo moći da realizujemo započete ili već ugovorene tendere“, zaključio je gradonačelnik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније