Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

31. 05. 2021. 14:30   >>  14:31

MUP I UP

Potpisali Memorandum o saradnji sa GA

Čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Građanske alijanse potpisali su Memorandum o saradnji u cilju unapređenja poštovanja ljudskih prava, posebno osoba lišenih slobode, tražioca azila, migranata, azilanata, interno raseljenih, raseljenih lica i apatrida.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), saopšteno je da su Memorandum potpisali resorni minista Sergej Sekulović, vršilac dužnosti direktora Uprave policije Zoran Brđanin i predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić.

Ističe se da je cilj unapređenje sistema azila u Crnoj Gori, i konačno rješavanje pravnog statusa interno raseljenih i raseljenih, prevencija apatridije u Crnoj Gori i zaštita prava migranata.

Navodi se da su potpisnici Memoranduma saglasni da će se saradnja zasnivati na međusobnom informisanju, transparentnosti i odgovornosti.

Kako su objasnili, MUP će na zahtjev GA omogućiti pristup analizi pojedinačnih zahtjeva za stalni i privremeni boravak, pružati saradnju u rješavanju statusa interno raseljenih lica sa Kosova, iz Srbije i Crne Gore

"Zajedno sa predstavnicima GA, MUP će nastaviti aktivnosti naknadnog upisa u registre rođenih djece rođene u raseljenju sa ciljem prevencije rizika od apatridije, kao i regulisanje pravnog statusa za djecu koja su napuštena", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će predstavnicima GA biti omogućeno da učestvuju u izradi podzakonskih akata, strategija, akcionih planova iz ove oblasti.

Uprava policije će, kako se ističe, aktivistima GA obezbijediti nenajavljene posjete prostorijama za zadržavanje lica, kancelarijama u kojima se ispituju lica lišena slobode, kao i razgovor sa njima u cilju utvrđivanja poštovanja ljudskih prava

"Kako bi se pružila besplatna pravna pomoć aktivisti će posjećivati i Prihvatilište za strance, a sa njima će se dijeliti i statističke informacije o nelegalnim prelascima granice. Periodično će se posjećivati i granični prelazi", navodi se u saopštenju.

Istile se da se GA obavezala na praćenje poštovanja ljudskih prava lica lišenih slobode, o čemu će sačinjavati i izvještaje sa preporukama za unapređenje stanja.

Predviđeno da GA obezbijedi brošure za crnogorski jezik, kurseve za učenje jezika, istorije i kulture licima kojima je odobrena međunarodna zaštita, a o svim aktivnostima konsultovaće se sa MUP-om i Upravom policije, i informisati ih o učinjenom.

"Organizovaće se periodično zajedničke posjete kampovima u Spužu, Koniku i na Božaju, ali i jačati saradnja sa Direktoratom za upravne poslove, državljanstvo i strance, kao i sa područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i isprave", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније