Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2021. 10:07 >> 10:09

SMCG

Ubistvo Jovanovića da opet bude u vrh prioriteta

Ubistvo direktora i glavnog i odgovornog urednika lista „Dan” Duška Jovanovića tamna je mrlja na obrazu države Crne Gore i nadležnih institucija, koje ni nakon 17 godine nisu uspjele da u potpunosti rasvijetle najteži zločin u istoriji crnogorskog novinarstva, poručuju iz Sindikata medija Crne Gore.

"Nalogodavci i izvršioci ubistva Jovanovića i dalje ostaju nepoznati a sve je slabija nada da će ikada biti i otkriveni. I pored brojnih propusta, koje su priznali i sami nadležni, nije bilo ni profesionalnih sankcija za one koji su zakazali u istrazi slučaja koji, jednostavno, nije smio ostati neriješen zbog njegove težine i brutalnosti. Iako je i stara vlast tvrdila, a i nova tvrdi, da postoji politička volja da se slučaj rasvijetli, protok vremena ne daje za pravo da se može očekivati tako nešto", poručuju iz SMCG.

Pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo i novi menadžment Uprave policije da taj slučaj ponovo stave u vrh prioriteta u svom radu, odnosno da rade na otkrivanju nalogodavaca i ubica kao da se zločin desio juče.

"Posebno je važno da se do kraja ispitaju saznanja koja je, kako je prošle godine saopštila sestra ubijenog Jovanovića, Danijela Pavićević, iznio bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović - da policija zna ko je bio u autu iz kog je pucano na Jovanovića ali da nema materijalne dokaze. Takođe, potrebno je do kraja i nezavisno ispitati ko je sve napravio propuste koji su doveli do nerješavanja zločina, a što je prošle godine saopštio i tadašnji ministar pravde Zoran Pažin. Smatramo i da bi bilo djelotvorno da nova Vlada angažuje stranog eksperta koji bi sagledao šta je sve urađeno u istrazi ubistva", poručuju iz SMCG.

To je još prije tri godine, kako navode, predložila Komisija za istrage napada na novinare ali i pored obećanja bivše Vlade, to nije učinjeno.

"Jasno je da dok ne bude u potpunosti riješeno ubistvo Jovanovića, sloboda medija u Crnoj Gori nikad neće biti dostignuta u cjelini niti će pravda biti zadovoljena, a upitno je i da li država koja ima težak balast neriješenog ubistva novinara može uopšte da se nada da će u skoroj budućnosti biti primljena u evropsku zajednicu demokratskih društava", poručuju iz Sindikata medija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније