Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

26. 05. 2021. 19:44 >> 19:44

CGO

"Ubistvo Jovanovića rana domaće medijske scene"

Neriješeno ubistvo direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića otvorena je rana domaće medijske scene, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom 17 godina od tog zločina.

Iz CGO-a su kazali da je to upozorenje institucijama da sa riječi pređu na djela i omoguće profesionalne istražne radnje koje će utvrditi sve počionice i nalodogavce.

Oni su istakli da su i u ovoj godini novinari u Crnoj Gori mete "jezivih" napada.

Iz CGO-a su dodali da nadležni organi ne pokazuju zainteresovanost da obezbijede uslove za razvoj slobode medija i medijskog pluralizma.

"Od 2010. godine u Crnoj Gori bilježi se 55 napada na novinare i njihovu imovinu, što Crnu Goru čini zemljom u kojoj se novinari ne mogu bez straha i posljedica baviti istraživačkim novinarstvom", navodi se u saopštenju CGO-a.

Oni su ocijenili da je za državu koja stremi članstvu u Evropskoj uniji (EU) ponižavajuće da će naredne godine, godišnjica ubistva Jovanovića doživjeti "punoljetstvo", a da se i dalje ne zna ko je naredio, organizovao i sproveo ubistvo.

Iz CGO-a su istakli i da nikada nije utvrđena odgovornost za nedjelotvorno sprovođenje istrage.

"Nerasvijetljavanje ovog ekstremnog slučaja, kao i drugih napada na medija, stvara podsticajnu klimu za druge oblike ugrožavanja slobode medija", navodi se u saopštenju CGO-a.

Istraživanje CGO-a je pokazalo da 38.5 odsto građana smatra da su novinari i imovina medija u Crnoj Gori ugroženi.

"To je potvrda i ranijih tvrdnji CGO-a da su napadi na novinare rezultirali i rastom autocenzure odnosno padom broja novinara koji su spremni da se posvete profesionalnom i istraživačkom novinarstvu", kazali su iz CGO-a.

To, prema njhovim riječima, utiče na ukupni pad kvaliteta izvještavanja i ne može biti od koristi za objektivno informisanje.

"Pozivamo vlasti da sa retoričke posvećenosti pređu na aktivno djelovanje, jer dok god slučajevi poput ubistva Duška Jovanovića ostanu neriješeni, Crna Gora ne može napredovati ni u demokratskim reformama, ni na putu ka EU", zaključuje se u saopštenju CGO-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније