Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 05. 2021. 09:00   >>  09:11 3

MEDOJEVIĆ UPOZORAVA

Dvije sedmice ne zna se gdje je djevojčica iz JU "Ljubović"

Predsjednica fondacije Banka Hrane Marina Medojević saopštila je da se dvije sedmice ne zna gdje je djevojčica iz JU "ljubović".

Medojević je kazala da se do danas, toj fondaciji obratilo više porodica čija su djeca, zbog problema u ponašanju, smještena u JU “Ljubović” kao jedinoj ustanovi u kojoj bi mogla biti izmještena iz porodice.

"Roditelji su nam rekli, da su djecu sa povjerenjem poslali u ustanovu očekujući da će biti na sigurnom i da će prevazići probleme koje imaju uz stručnu pomoć. Oni tvrde da djeca ne pokazuju napredak i da gube nadu da će ga biti, te da se djeci u ustanovi dozvoljava upotreba duvanskih proizvoda a da im se na ogradi ustanove, nudi marihuana", kazala je Medojević.

Ona tvrdi nije rijetkost da maloljetnici bježe iz te ustanove ali ni to da se više dana ne zna gdje su.

Medojević dodaje da to potvrđuje primjer trinaestogodišnje dijete kojeg, kako je kazala, nije bilo u ustanovi mjesec dana a da, kako je kazala, niko, pa ni policija koja je informisana o bijegu, nije znala gdje se nalazi.

"Trenutno, se ne zna gdje je maloljetno dijete ženskog pola čitave dvije sedmice. Informisana je policija, kao i uvijek kada neko dijete napusti ustanovu", ističe Medojević.

Ona dodaje da su fondaciju koju predvodi iz JU “Ljubović” informisali da je ustanova otvorenog tipa, te da mjesta ograničenjima tog tipa, nema.

O problemima maloljetnika, informisali su, kako dodaje, Ministarstvo zdravlja, unutrašnjih poslova i socijalnog staranja.

"Odgovora nije bilo .Pisali smo više puta. Zadnji naš pokušaj da predočimo ozbiljnost situacije u kojoj se djeca nalaze je bio prošle sedmice, kada smo posjetili kancelariju Ombudsmana. Dobili smo uvjerenje od gdina Bjekovića- Ombudsmana i njegove zamjenice gdje Mijušković, da će predmet dobiti oznaku HITNO , te da će uraditi sve što je u njihovoj moći, da se dijete što prije vrati na sigurno i da se nađe način da dobije adekvatan stručni tretman van granica naše države, jer ga kod nas na žalost nema", kazala je Medojević i dodala da se još uvijek ne zna gdje je dijete.

“Saglasni su, Bjekovićem-Ombudsman, Mijušković- zamjenica Ombudsmana i gdja Medojević-predsjednica Banke hrane, da nemamo adekvatnu ustanovu sa stručnim kadrom za brigu o maloljetnicima sa problemima u ponašanju zatvorenog tipa, te da se do formiranja iste, maloljetnici trebaju upućivati u specijalizovane ustanove država u okruženju”, ocijenjuje Medojević.

On dodaje da bježanje od kuće i Ustanove predstavlja visoko rizičnu situaciju po dijete.

"I zbog moguće izloženosti nizu zlouporaba od strane odraslih „dobronamjernih“ osoba, od seksualnog iskorištavanja, činjenje kaznenih djela, sve do trgovine djecom. Zato je ovom ponašanju djece potrebno posvetiti punu stručnu i institucionalnu pažnju”, zaključuje Medojević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније