Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

25. 05. 2021. 20:33 >> 20:34
4

SJEĆANJE NA DAN MLADOSTI

Ljubav prema Titu živi

25. maj u nekadašnjoj SFRJ proslavljao se od 1945. do 1988. kao Dan mladosti. Glavni simbol bila je štafeta mladosti, koja je nošena širom Jugoslavije do tog datuma, kada je predavana Josipu Brozu Titu na stadionu JNA. Sagovornici RTCG tog događaja sjećaju se kroz prizmu sleta, druženja, zajedništva, časti i ljubavi prema domovini.

Proljeće i majski dani bili su prožeti euforijom zbog dolazećeg praznika. Štafeta kao simbol zajedništva, prolazila je kroz sve gradove velike Jugoslavije do 25. maja i centralnog događaja na stadionu JNA u Beogradu.

Među dvadesetak omladinaca iz Plava, na sletu bio je i Zuvdija Hodžić.

"To je za nas bio događaj koji te obilježi za cio život. Vidjeti Tita. Ja sam imao zadovoljstvo da ga vidim više puta kasnije, ali taj prvi utisak kad vidiš masa iskreno radovanje, štafeta koja stiže - to je veličanstveno", kaže Hodžić za TVCG.

Tih dana se s osmjehom sjeća i Desanka Đurđić. Pamti atmosferu iz rodne Požege u Hrvatskoj kao jedan od najljepših perioda u životu.

"Zaista smo se radovali. Ako ti se činilo da nećeš nešto uspjeti, išlo se tamo da prikažeš se, da pokažeš, dođu roditelji, ljudi da gledaju. Ti si sad važan. Povodom Titovog rođendana praviš nekakvu predstavu, imaš tacku tu gdje nastupaš. Ostalo mi je zaista u sjećanju. Kad god se pomene ja se rado sjetim toga", priča Đurđić.

Pjevali su i slavili jedinstvo, domovinu, zajedništvo. Iz tih druženja nastala su prijateljstva za cijeli život.

"Stirin iz Vukovara, Simic iz Šabca, ti postanu najbolji drugovi, pa ne znaš jesu li ti bliži oni ili oni sa kojima rasteš pa čak i oni rođaci. Uvijek mi probudi te emocije, ne zato što sam stariji, nego zato što mi je žao što i ovi koji su došli poslije nas, koji nas nasljeđuju, nastavljaju, neće biti prožeti takvim nekim osjećanjima zajedništva, ljubavi prema svojoj domovini. Mi smo živjeli za Jugoslaviju, nije nama Crnogorcima bilo bolje nego drugima, ali bilo nam je najbolje. I Jugoslavija je bila u svijetu priznata, bila je cudo", prisjeća se Hodžić.

Priredba povodom Dana mladosti, na beogradskom stadionu posljednji put je održana 1988.godine. No, ljubav prema Titu i njegovom djelu, živi i nakon više od 40 godina od njegove smrti.

Aida Rastoder, RTCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније