Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 05. 2021. 13:53   >>  14:31

U HERCEG NOVOM

MUP prvi put na obilježavanju godišnjice deportacije

Predstavnici Ministrastva unutrašnjih opslova (MUP) i Uprave policije (UP) prisustvovali su obilježavanju 29 godina od deportacije bosansko - hercegovackih izbjeglica 1992. godine.

"Prvi put otkad se na ovaj način odaje počast žrtvama, MUP je bio dio ovog skupa", navodi se na Tviter nalogu Ministarstva.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA u podne, ispred Centra bezbjednosti Herceg-Novi, organizovale su memorijalno okupljanje radi obilježavanja 29 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Kao i svake godine, položili su cvijeće i odali počast stradalim žrtvama.

Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava saopštila je sa je pohvalno što su novi ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor policije Zoran Brdjanin uputili svoje predstavnike da danas budu na obilježavanju godišnjice deportalice.

“Međutim, prava reforma će stići onda kada se na ovom mjestu podigne spomenik, kada Skupština Crne Gore proglasi Dan sjećanja na žrtve deportacije, i kada se otvori nova krivična istraga onako kako je trebalo da se vodi od početka, kako je to još 2014. tužilaštvu objasnio ekspert Evropske unije. Danas se ponovo sjećamo svih tih nevinih ljudi i okajavamo zločin za koji mi nijesmo odgovorni dok država ne nadje način da odgovorni odgovaraju. Hvala vam što smo i ove godine u tome zajedno”, poručila je Gorjanc-Prelević.

Miloš Vukanović, savjetnik NVO Centar za građansko obrazovanje kazao je da je slučaj “Deportacija” jedan od najvećih poraza crnogorskog pravosudnog sistema i cijelog crnogorskog društva i zbog toga traži od tužilaštva da ozbiljno preispita ovaj i ostale slučajeve.

“U suprotnom naš put ka EU će biti itekako otežan. Koristimo priliku da pozovem nadležne institucije da proaktivno djeluju u pravcu pronalaženja posmrtnih ostataka lica koja su nestala tokom oružanih sukoba i da podsjetimo na pravo porodica da znaju sudbinu najbližih koji se vode kao nestali. Znamo da danas mnoge porodice tragaju za svojim najmilijima koji su nestali tokom ovog zločinačkog poduhvata”, poručio je Vukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније