Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 05. 2021. 14:47 >> 14:53
1

ČINJENICAMA NA LAŽI

Sistematizacija mora pratiti razvojne procese

Problem zapošljavanja u Radio i Televiziji Crne Gore izbio je u prvi plan nakon tumačenja interne korespondencije unutar Javnog servisa, a u interpretaciji dva člana Savjeta -Milana Radovića i Bojane Jokić, navodi se u reagovanju PR službe RTCG. „Sistematizacija radnih mjesta“, kako je saopšteno, jedan je od ključnih dokumenata kojim se kadrovi u Javnom servisu raspoređuju adekvatno potrebama produkcionog procesa i u skladu sa opisima radnih mjesta, koeficijentima i školskom spremom zaposlenih u RTCG. Riječ je o dokumentu koji mora pratiti razvojne procese i predviđati potrebe Radija, Televizije i Multimedijalnog centra, a nikako biti kočnica njihovog daljeg napretka. Broj zaposlenih u Radio i Televiziji Crne Gore od 2019. do danas ostao isti, bez obzira na prelazak sa analogne na digitalnu tehnologiju, otvaranje četvrtog televizijskog – Parlamentarnog kanala, osnivanje novih redakcija, pokretanje novih emisija (na Televiziji šesnaest i na Radiju osam).

Reagovanje PR službe RTCG prenosimo u cjelosti:

"Princip svetosti činjenica u novinarstvu obavezujući je u profesiji i briše sve razlike između uređivačkih postupaka i osnivača glasila. Činjenice vode istini, a istina slobodi da konzumenti informacija sami obrazuju mišljenje o određenim fenomenima i pojavama. Tako se formira društvo odgovornih pojedinaca, odgovornih medija i odgovornih građana. Po osnivačkom kapitalu privatni, a po ličnom ubjeđenju nezavisni mediji u Crnoj Gori, ovih dana pune svoje stupce neistinima o Javnom servisu, po pravilu – ako pisanja nijesu u skladu sa činjenicama, tim gore po činjenice. Njihovi istraživački poduhvati ih ne obavezuju ni da se okrenu prema zvaničnim izvorima, u konkretnom slučaju RTCG, tako da „preslobodnim“ interpretacijama nadomještaju nedostatak saznanja, a tendencioznim izostanak relevantnih sagovornika.

Menadžersko uređivački tim, ni ovog puta, neće se baviti samoproglašenim “nezavisnim” medijima koji zavise od finansijskih i političkih centara moći, niti njihovim “nezavisnim” analitičarima koji, takođe, zavise od finansijskih i političkih centara moći, već će, poštujući auditorijum sva tri glasila u sklopu RTCG, saopštiti nekoliko podatataka do kojih su mogli doći i „navodni“ istraživači. Samo da su se obratili menadžmentu RTCG.

Problem zapošljavanja u RTCG izbio je u prvi plan nakon tumačenja interne korespondencije unutar Javnog servisa, a u interpretaciji dva člana Savjeta -Milana Radovića i Bojane Jokić. „Sistematizacija radnih mjesta“ jedan je od ključnih dokumenata kojim se kadrovi u Javnom servisu raspoređuju adekvatno potrebama produkcionog procesa i u skladu sa opisima radnih mjesta, koeficijentima i školskom spremom zaposlenih u RTCG. Riječ je o dokumentu koji mora pratiti razvojne procese i predviđati potrebe Radija, Televizije i Multimedijalnog centra, a nikako biti kočnica njihovog daljeg napretka. S tom činjenicom smo pokušali, u više navrata, upoznati i Savjet RTCG, koji nije želio prihvatiti da Javni servis, nakon tehnološke modernizacije mora imati nove obrazovne profile i veći broj IT stručnjaka od postojećeg. Takođe, nijesu željeli uvidjeti da sva tri medija djeluju bez umjetničkog urednika, scenarista ili dramaturga.

U isto vrijeme, treba napomenuti, da je broj zaposlenih u Radio i Televiziji Crne Gore od 2019. do danas ostao isti, bez obzira na prelazak sa analogne na digitalnu tehnologiju, otvaranje četvrtog televizijskog – Parlamentarnog kanala, osnivanje novih redakcija, pokretanje novih emisija (na Televiziji šesnaest i na Radiju osam). Televizija Crne Gore svakodnevno, proizvede preko 15 sati programa, toliki je učinak i Radija, dok Portal objavi 120 informacija i priloga za 24 časa.

Razumijevanja nema ni kada je u pitanju trezor RTCG – Programski arhiv koji za otimanje od zaborava i digitalizaciju sadržaja, zahtijeva nove profile i veći broj zaposlenih.

Napomenimo da je arhiv Televizije i prema najgrubljim procjenama vrijedan preko 120 miliona eura, a da bi, prema važećim cjenovnicima u svijetu ta cifra mogla biti višestruko nadmašena.

Naša obaveza je da političko, ekonomsko, kulturno i sportsko nasljeđe spasimo, učinimo ga vidljivim, proglasimo nacionalnim blagom, ali i komercijano isplativim resursom.

Kritičari Javnog servisa sve ovo nijesu čuli od dva dugogodišnja člana Savjeta, kod kojih se redovno informišu, kao ni podatak da se RTCG odgovorno i pažljivo odnosi prema novcu poreskih obveznika. Tri godine za redom RTCG bilježi pozitivan bilans i veće prihode od reemitovanja u inostranstvu, uprkos sve manjem marketinškom udjelu na račun “nezavisnih” medija koji zavise od finansijskih i političkih centara moći.

RTCG danas je jedan od najmodernije opremljenih televizijskih sistema u Evropi. Raspolaže sa dvoje najsavremenijih reportažnih kola koja zadovoljavaju sve kriterijume FIFA-e i UEFA-e.

Suprotstavljeni provincijalizaciji zemlje, otvorili smo briselsko dopisništvo, ali i ojačali mrežu lokalnih izvještača punktovima u Pljevljima, Kolašinu i Kotoru.
Svi radijski i televizijski studiji dobili su nove scenografije, a u funkciji je i virtuelni studio koji može zadovoljiti i kinematografske i potrebe igranog programa.
Standard zaposlenih poboljšan je Kolektivnim ugovorom, pa su zarade porasle u prosjeku za 9 procenata, a prosječna plata zaposlenih u RTCG (neto) iznad je državnog prosjeka - 566.97 €. Bezbjednost ekipa na terenu poboljšana je sa šest novih vozila.

Menadžment Javnog servisa je povodom 75 godina Radija i 55 godina Televizije otvorio u zgradi RTCG modernu muzejsku postavku, koja svjedoči o tehnološkom i stvaralačkom putu najstarijeg elektronskog medija u našoj državi.

Pomenuti članovi Savjeta nijesu nikada istakli da uz Jutarnji program dan počinje i 100 hiljada gledalaca, te da zavidan rejting imaju i ostali programski sadržaji: Dnevnik 2, Agrosaznanje, Mehanizam, Teleskopija, Argumenti, Fokus, emisije naučno -obrazovnog i dokumentarnog, KUP-a, sportskog, filmskog i zabavno-komercijalnog programa.

I pored konstantnih pritisaka i brutalne kampanje koja se vodi protiv Javnog servisa i pojedinih novinara naše kuće, menadžerski i uređivački tim RTCG ostaju posvećeni misiji profesionalnog informisanja građana, koju nam je po slovu Zakona o elektronskim medijima povjerila država Crna Gora."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније