Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

19. 05. 2021. 10:50 >> 12:09
4

ODBOR

Radonjić: Nema sumnje da je Kandić vozio

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podogrici utvrdilo je da je zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić vozio službeni automobil koji je 2. maja izazvao udes u glavnom gradu, saopštio je portaparol ODT-a Vukas Radonjić.

On je to kazao na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj je u toku kontrolno saslušanje u vezi sa postupanjem državnih organa u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo službeno vozilo Vlade.

Članovi Odbora saslušavaju ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Sjednici umjesto zamjenika rukovodioca ODT-a u Podgorici Nikole Boričića, prisustvuje Radonjić.

Radonjić je rekao da je u ovom predmetu saslušano više svjedoka.

“Državno tužilaštvo je na nivou osnova sumnje utvrdilo da je automobil marke mercedes vozio Nikola Kandić", rekao je Radonjić.

Kako je naveo, svi svjedoci su potvrdili da je sa mjesta vozača odmah nakon nezode izašao Kandić.

“Za državno tužilaštvo nema sumnje da je on bio vozač tog automobila”, rekao je Radonjić.

On je kazao da još nije utvrđeno da li je Kandić učionio krivično djelo ili saobraćajni prekršak jer je naređeno vještačenje medicinske dokumentacija osoba iz drugog vozila koje su povrijeđene.

“Nakon što vještak da nalaz i mišljenje da li kod njih postoje tjelesne povrede u sudsko-medicinskom smislu, to će biti putokaz državnom tužiocu da odredi da je li u pitanju krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaj ili odgovrajući saobraćajni prekršaj iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja”, saopštio je Radonjić.

On je rekao da je ODT pribavilo određenjene podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova i utvrdilo da je vozilo mercedes PG KE 819 u vlasništvu Vlade i da je imalo registarke tablice sa istim oznakama koje su zatečene na mjestu nezgode.

Prema riječima Radonjića, pribavljeni su određeni podaci od Generalnog sekretarijata Vlade i utvrđeno da je vozilo dato na korišćenje Kandiću i njegovo mvozaču Aleksi Ćiroviću.

“Dobili smo podatke da su obijica imali putne naloge da upravljaju vozilom, ali smo utvrdili da je u vrijeme nezgode vozio Kandić”, rekao je Raodnjić.

On je objasnio da i snimak sa nadzorne kamere tržnog centra Palada pokazuje da je Popović prošao kada se upalilo zeleno svjetlo na semaforu, a da je mercedes kojim je upravljao Kandić iz suprotnog smjera udario u to vozilo.

Radonjić je kazao da nijesu dobili snimke sa gradskih kamera, jer Agencija za zaštitu ličnih podataka još nije dala dozvolu za njihovo korišćenje.

On je rekao da nije utvrđeno da su na mjestu nezgode mijenjane tablice na vozilu Generalnog sekretarijata Vlade, ali da su na vozilu bili upaljeni "blinkeri".

“Tužilaštvo se neže zaustaviti sve do trentuka dok ne utvrdi da li postoji osnov sumnje da li je učinjeno krivično djelo ili prekšaj, i u skadu sa tim pred sudom inicirati pokretanje određenog postupka”, poručio je Radonjić.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da je policija u ovom predmetu postupala savjesno i profesionalno.

“Mislim da je iz njihovog ugla gledamo odrađeno sve što je trebalo, i u dijelu istražnih radnji koje policija ima ovaj predmet je završen”, rekao je Sekulović.

On je, objašnjavajući ko je bio obavezan da liši slobode osobu koja je vozila pod dejstvom alkohola, kazao da se vozač, ako je djelo kvalifikovano kao prekršaj,može lišiti slobode do šest sati da ne bi opet stupilo ponovo u saobraćaj, što nema veze sa kasnijim tužilačkom i sudskim postupkom.

Sekulović je naveo da, ako tužilac procijeni da je u radnjama nekog lica došlo do osnovanje sumnje da je izvršeno krivično djelo i da je potrebno to lice uhapsiti, u nadležnosti tužioca da odredi tužilačko zadržavanje do 72 sata.

“U momentu kad se desila saobraćajna nezgoda iz ugla policije nije moglo da se sa sigurnošću utvrdi ko je vozač”, rekao je ministar.

On je kazao da je osoba koja je tvrdila da je vozila automobile imala dozvoljeni procenat alkohola u krvi, a druga osoba, odnosno Kandić, više nego što je dozvoljeno.

“U takvoj situaciji ne možete da preventivno lišavate slobode oba lica i mislim da je ta situacija kristalno jasna. U tom dijelu nije bilo nikakvih zloupotreba”, rekao je Sekulović.

On je kazao da je unutrašnjoj kontroli naložio da provjeri postupanje policijskih službenika koji su tog dana bili na licu mjesta.

“Taj izvještja čekam zbog informacija da li je tu možda došlo do određene zloupotrebe službenog položaja, ovlašćenja ili nekih drugih nedozvoljenih radnji”, dodao je Sekulović.

On je rekao da su tablice na automobile Generalnog sekretarijata Vlade jedan put promijenjena sa službenih na civilne, a ne više puta kako se moglo čuti u javnosti i da će tokom današnje sjednice članovima Odbora pročitati obrazloženje zahtjeva za promjenu registarskih oznaka na mercedesu koji je učestvovao u udesu.

"I ranije sam rekao da sam potpisao više tih zahtjeva, možda sam negdje pogriješio, ali od onog dana nisam potpisao nijedan", kazao je Sekulović.

Sekulović je poručio da od ovog slučaja ne bi trebalo praviti javno suđenje.

“Ko god bio saslušaj u svojstvu osumnjičenog ili bude predmet tužilačke istrage ne znači da je kriv. Ovo ne kažem da bih nekoga prikrio ili štitio i pravdao nečije ponašanje, već postoji obaveza da je neko kriv tek kada se to utvrdi pravosnažnom sudskog odlukom i u tom dijelu svi bi treablo da budemo oprezni”, naveo je Sekulović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније