Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 05. 2021. 11:45 >> 11:47

SEKULOVIĆ

Austrijski eksperti nude pomoć i oko migranata

Odnosi Crne Gore i Austrije i policijska saradnja dvije države su na veoma dobrom nivou, ali postoje polja na kojima se ona može unaprijediti, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Segrej Sekulović koji se danas sastao sa ambasadorkom Republike Austrije u Crnoj Gori Anom Janković i oficirima za vezu sa sjedištem u Beogradu Volfgangom Pišlerom i Štefanom Turnerom. 


Kako ističu u saopštenju MUP-a, s obzirom da oficiri pokrivaju sve poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, austrijski partenri su nesebično  ponudili svoju pomoć u različitim oblastima. 

Razgovarano je o obukama i treninzima crnogorskih službenika, posebno iz Direktorata za vanredne situacije, o tehničkoj i edukativnoj podršci u integrisanom upravljanju granicom, kao i o pitanjima migranata i azilanata. 

Sekulović je upoznao goste da je Zakon o unutrašnjim poslovima u skupštinskoj proceduri i da se u narednim sedmicama očekuje njegovo usvajanje. Kao posebno bitnu je ocijenio sistematizaciju koja nakon toga slijedi, u čemu bi takođe bila dragocjena pomoć austrijskih eksperata, kako bi sistem bio funkcionalan i usklađen sa Strategijom za razvoj Uprave policije i ciljevima Ministarstva. 

Ministar je napomenuo da je u toku i izrada strategija za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i za borbu protiv terorizma. 

Predstavnici austrijske ambasade iskazali su spremnost da njihovi eksperti posjete Crnu Goru i pomognu u dijelu koji se tiče migracija i azilanata, napominjući da je elektronska identifikacija migranata bitna kako bi se zaokružio sistem koji postoji. 

Ministar Sekulović je istakao i da je Crna Gora pokazala spremnost da učestvuje u readmisiji, ali da i tu postoji prostor za dubljom koordinacijom.  "Sekulović je podsjetio i da već petu godinu sprovodimo Šengenski akcioni plan, kao i na uspostavljanje sigurnosnog komunikacionog kanala TESTA u državnom aparatu, koji su pomogli austrijski eskperti, a kojim se automatski razmjenjuju podaci", navodi se u saopštenju. 

Na kraju, ministar je zahvalio Austriji na kontinuiranoj podršci na putu ka integraciji Zapadnog Balkana u EU, poručujući da je to izuzetno važna zemlja za Crnu Goru, uzor u svakom pogledu, posebno kada je riječ o državnom i administrativnom uređenju. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније