Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

14. 05. 2021. 06:40 >> 12:05
22

OŠ SA CETINJA

Ispituju jesu li đaci zloupotrijebljeni

Osnovna škola "Lovćenski partizanski odred" na Cetinju pokrenula je disciplinski postupak protiv nastavnice istorije Sanje Vujović zato što je sa oko 20 đaka učestvovala u šetnji SUBNOR-a koja je povodom Dana pobjede nad fašizmom ogranizovana u Podgorici, te se ispituje jesu li djeca bila upotrijebljena u političke svrhe.

"Pokrenuli smo postupak i čekamo komisiju koja će ispitati stanje i činjenice i na osnovu stava komisije donijećemo konačnu odluku", rekao je za Pobjedu direktor ove ustanove Veljko Đukanović.

Cetinjski list objavio je juče da je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta usmeno zatraženo da se pokrene postupak protiv nastavnice, što nam je i potvrdio Đukanović.

On, međutim, kaže da nije bio obaviješten da će đaci učestvovati u šetnji koja se odvijala od spomenika Svetog Petra Cetinjskog do Skupštine u Podgorici, već da mu je samo rečeno da će đaci poći u glavni grad da polože vijenac na Spomenik partizanu borcu. Bio je, kaže on, ponosan što će ove godine njihova škola da bude predstavnik i da polaže vijenac, što je privilegija.

Navodi da je, međutim, sporno što su bili u šetnji koja je "na neki način bila uperena protiv Vlade".

"Bio je jedan naslov u medijima - "Da pokažemo premijeru Krivokapiću da Crna Gora slavi 9. maj". I onda su u taj kontekst upali učenici ni krivi ni dužni", navodi direktor Đukanović.

Kaže da "nije poželjno djecu ubacivati u neke takve situacije".

"Bio sam srećan što će škola biti učesnik da položi vijenac, ali za šetnju, u ovom dijelu koji je okarakteristan kao antivladin, ne bih dozvolio da idu djeca, da sam znao da će biti u tom kontekstu", kaže Đukanović.

Nastavnica Vujović juče nije željela da komentariše pokretanje disciplinskog postupka protiv nje.

Prema našim saznanjima, roditelji su odobrili nastavnici da njihova djeca budu učesnici šetnje.

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašizma organizovao je mirnu šetnju u Podgorici, kojom je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Građani su šetali mirno, u tišini, bez transparenata, pjesme, niti parola.

Šetnji, koja je počela u pet do 12 od spomenika Svetog Petra Cetinjskog, pridružilo se na hiljade građana da bi premijeru Zdravku Krivokapiću, kako je saopšteno, pokazali da slave antifašizam i evropske vrijednosti.

Krivokapić je, podsjetimo, dan nakon konstituisanja novog saziva crnogorskog parlamenta, izjavio da „mi više ne treba da slavimo 9. maj, nego 23. i 24. septembar, jer se desila nova pobjeda“.

Traže da se obustavi postupak protiv nastavnice

Pojedine partije reagovale su na slučaj disciplinskog postupka, te je Demokratska partija socijalista zatražila da se pod hitno obustave ,,misteriozne istrage“ protiv Vujović.

"U Crnoj Gori je na snazi nezapamćen progon – a svi oni koji i dalje očajnički pružaju podršku ovakvoj izvršnoj vlasti neka se zapitaju da li je ovo društvo kakvo istinski žele, da li su to vrijednosti za koje su se njihovi preci borili", rekla je Nela Savković-Vukčević iz DPS-a.

Član OO SD Cetinje Petar Marković kazao je da je vijest od Ministarstva ,,toliko bezumna, da uopšte neće dozvoliti sebi da ulaze u dokazivanje svog stava, koji je podrazumijevajući za svako misleće biće“.

"Samo ćemo reći da Ministarstvo prosvjete pokušava taj veliki dan označiti ni manje ni više nego kao politički. Politički je možda jedino za to nesrećno ministarstvo, koje taj veliki dan, što je upravo i pokazalo, gleda kroz partizani vs četnici. Pošto znamo kojoj strani naginje ministarka, motivi su nam jasni", rekao je on.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Nikola Đurašković poručio je, pored ostalog, da će Cetinje vazda biti antifašističko i slobodarsko.

"Sviđalo se to ili ne Vesni Bratić i njenim izvršiocima koji prijete disciplinskim postupcima. Ne možete nas disciplinovati, smrt fašizmu", istakao je on.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније