Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 05. 2021. 14:21 >> 14:21

RADULOVIĆ-SANINO

EEAS cijeni proevropsku orjentaciju Crne Gore

Pozitivne poruke ministara vanjskih poslova zemalja članica EU ukazuju na to da Zapadni Balkan ima geostratešku važnost za Evropsku uniju”, rekao je Đorđe Radulović, šef crnogorske diplomatije u razgovoru sa Stefanom Saninom, generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Ministar Radulović je ocijenio da zaključak ministara EU, koji govori o ubrzavanju procesa evropske integracije za Crnu Goru, vlast vidi kao još jednu potvrdu posvećenosti EU crnogorskom evropskom putu.

Ovakav stav Unije, kako je istakao, u potpunosti se podudara sa principima kojima se Crna Gora vodi, naročito u dijelu prihvatanja nove metodologije pregovora, koju vidimo kao motivaciju za ubrzavanje procesa i intenziviranje političkog dijaloga.

Šef crnogorske diplomatije je dodao da je EU geopolitička orjentacija naše države, a da je potvrđuje ohrabrujući rezultat novih anketa prema kojima 80 odsto stanovništva podržava članstvo u Uniji. To je, kako je naveo, još jedan razlog za ubrzanje procesa koji će nas dovesti do tog cilja, naročito u domenu vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, Sanino je istakao da EU jasno zapaža posvećenost Crne Gore da slijedi viziju Unije i njenu vanjsku politiku.

"Cijenimo proevropsku orjentaciju vaših građana koji u visokom procentu podržavaju članstvo u evropskoj porodici i srećni smo što Crna Gora dijeli naše strateške pozicije”, istakao je on.

Na toj liniji, sagovornici su izrazili očekivanje da će biti održana Međuvladina konferencija sa našom zemljom tokom aktuelnog portugalskog predsjedavanja Savjetom EU.

Radulović je dodao da je regionalna saradnja jedan od prioriteta naše vanjske politike, te da komunikacija u okviru regionalnih inicijativa ubrzava ekonomski i sveukupni razvoj, što će, kako je naveo, doprinijeti članstvu u EU, kao ideji koja je zajednička državama Zapadnog Balkana.

Govoreći o "Konferenciji za budućnost Evrope” koja je simbolično otvorena na njen dan - 9. maja, sagovornici su se saglasili da će dati doprinos razumijevanju EU, kao uniji zajedničkih demokratskih vrijednosti, te da će, baš kako je kazao francuski predsjednik Makron, Evropa ponovo otkriti put "velikih projekata, velikih ambicija i velikih snova".

Na toj liniji, ministar Radulović je istakao da se „budućnost dešava sada” i da Crna Gora, snažno vjerujući u svoje evropsko opredjeljenje, pozdravlja ovaj projekat koji će dati svoj doprinos oblikovanju EU u vremenu koje dolazi.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније