Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 05. 2021. 09:24   >>  09:34 2

DF

Tužioci prvo da pročiste vlastitu kuću

Nikakvi navodi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) o procesuiranju više od 100 članova Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih satelita ne mogu popraviti ružnu sliku koju je o sebi prethodnih godina stvorio vrh tužilačke organizacije, kazali su iz Demokratskog fronta (DF). Iz te partije su kazali da će tužioci postati slobodni i nepristrasni profesionalci, ali će, kako dodaju, prvo morati da "pročiste i proluftiraju" vlastitu kuću, a onda odlučno povesti bitku protiv kriminala.

Iz Demokratskog fronta (DF) su građanima Crne Gore čestitali izglasavanje "tužilačkog zakona". Jučerašnji dan će, kako su kazali, biti zlatnim slovima upisan u knjigu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Oni su to kazali reagujući na saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva u kojem su istakli da su u periodu od osnivanja 2015. godine do početka ove godine, ostvarili značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a određenim predmetima, kako su kazali, vratili u budžet Crne Gore milionske sume.

Iz DF-a poručuju da nikakvi navodi Specijalnog državnog tužilaštva o procesuiranju više od 100 članova Demokratske partije socijalista i njihovih satelita ne mogu popraviti ružnu sliku koju je o sebi prethodnih godina stvorio vrh tužilačke organizacije.

"Ovo partijsko tijelo Mila Đukanovića može jedino da mjeri svoje učinke upravo prema direktivama koje dobija iz DPS-a. Više je nego jasno da je Milivoje Katnić, u odnosu na prethodnu vlast, povlačio poteze samo prema onim frakcijama u DPS-u i pojedincima kojih se odrekne predsjednik Crne Gore. Time je Katnić odabrao stranu i postao Đukanovićev privatni tužilac i batina u njegovim rukama, a ne tužilac države Crne Gore", navodi se u reagovanju DF-a.

Uspjesi Glavnog specijalnog tužioca u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije su, prema DF-u, takvi da nijedna velika afera u koju je upletena "Prva familija" nije bila ni procesuirana.

"U zemlji koja je rekorder po broju neriješenih ubistava i predstavlja centar okršaja najjačih kriminalnih klanova u Evropi, Specijalno državno tužilaštvo je igralo ulogu Đukanovićeve inkvizicije za političke protivnike bivše vlasti, a razni Belivuci, Keljmendiji i slični su postali počasni građani. Prema tome, predstave za javnost gdje su prema 'otpisanim' pripadnicima DPS-a bile preduzete određene mjere, nije ništa drugo do jeftino pravdanje za katastrofalno stanje u tužilaštvu", kazali su iz DF-a.

Takvim akcijama se, kako dodaju, između ostalog, želio pravdati "progon i montirani sudski procesi protiv lidera opozicije".

"Ova naknadna elaboracija SDT je samo dodatna optužnica koju sam protiv sebe piše Milivoje Katnić. Baš iz tog razloga, izmjene tužilačkog zakona će donijeti neophodne promjene bez kojih Crna Gora stoji u mjestu. Tužioci će postati slobodni i nepristrasni profesionalci, ali će prvo morati da pročiste i proluftiraju vlastitu kuću, a onda odlučno povesti bitku protiv kriminala. Prvi korak koji moramo napraviti na putu uspješne borbe je da naše ukupno pravosuđe oslobodimo od 'trulih dasaka'", zaključuju iz DF-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније