Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

11. 05. 2021. 15:23 >> 15:23
2

MITROVIĆ SAOPŠTIO

"Nikšićka bolnica oštećena za 120 hiljada eura"

Opšta bolnica u Nikšiću oštećena je za 120 hiljada eura za troškove nepotrebnog sudskog postupka, što je rezultat ranijeg nedomaćinskog, bahatog i nesavjesnog upravljanja tom zdravstvenom ustanovom, saopštio je direktor te zdravstvene ustanove Marko Mitrović.

On je rekao da Opšta bolnica do kraja godine mora u izvršnom postupku isplati taj iznos za spor nastao zbog potraživanja radnika po osnovu neisplaćenih toplih obroka, prevoza i kamate iz 2010. godine i pozvao nadležne državne organe da reaguju.

„Taj zatečeni enormni dug nije smio da se desi, jer je svima bilo više nego jasno da je bolnica po Kolektivnom granskom ugovoru obavezna da isplati ta potraživanja radnika i ispoštuje prava zaposlenih“, ukazao je Mitrović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, bivši menadžment na čelu sa direktorom Ilijom Ašaninom ušao je u sudski spor za koji je i pravnom laiku bilo jasno da je unapriijed izgubljen.

„Za ovaj sudski spor smo saznali tek nakon što je nedavno pokrenut postupak prinudne naplate duga i bio blokiran račun naše ustanove, a taj novac građana, umjesto što se sliva u privatne džepove, mogao je biti iskorišćen za renovirane porodilišta ili kupovinu digitalnog RTG aparata“, ocijenio je Mitrović.

On je rekao da je Ašanin bio upozoren o kakvom se sporu radi i koliko su potencijalni troškovi koje će morati da izmiri Opšta bolnica, a odnose se na isplatu usluga advokatima i punomoćnicima.

Mitrović je rekao da između radnika i Opšte bolnice kao dužnika nije bilo spora ni oko pravnog osnova, visine potraživanja, zateznih kamata, jer je to obračunska služba te ustanove sve izračunala na osnovu čega su isplaćena dugovanja zaposlenima, što potvrđuje postojeća dokumentacija.

“Očigledno je da je u ovom slučaju do izražaja ošlo autokratsko ponašanje Ašanina, jer neshvatljivo je da se problem nije mogao riješiti u neposrednim pregovorima unutar same ustanove, zbog čega je neminovno pitanje zašto se ulazi u sudski spor, ako spora faktički ni nema, a zna se unaprijed da će biti izgubljen“, naveo je Mitrović.

On je pitao zašto uprkos postojećoj sudskoj praksi koja jasno ukazuje na ishod takvih postupaka, Ašanin opunomoćuje advokata bez zaključenog ugovora o zastupanju, iako je za takve tipske sudske sporove mogao biti angažovan zamjenik direktora za pravna pitanja bolnice.

„Niko ne krivi advokate koji imaju pravo na naknadu svojih usluga, već je problem odluka Ašanina da traži advokatske usluge kada za tim realno ne postioji nikakva potreba i tako uvećava dug koji mora da plati zdravstvena ustanova kojom je rukovodio“, rekao je Mitrović.

Kako je precizirao, isplatu tih potraživanja od Opšte bolnice tražilo je 495 sadašnjih i bivših-penzionisanih radnika što nije bilo sporno, već je pod znakom pitanja zašto se ulazilo u spor i proizvodili znatno veći troškovi.

Mitrović je podsjetio da su potraživanja radnika po tom osnovu imale sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, ali se to prema njegovim saznanjima rješavalo bez sudskih postupaka, eventualno posredstvom Agencije za mirno rješavanje sporova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније