Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 05. 2021. 12:53 >> 12:54

SEKULOVIĆ

MUP za izmjene zakona kako bi novinari imali veću zaštitu

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović razgovarao je sa predstavnicima medija, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija o statusu novinara i zaposlenih u medijima, u kontekstu planiranih izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, i kako je istakao, isključivi cilj tog ministarstva je doprinos dodatnoj zaštiti novinara.

Na neformalnom radnom doručku u Vili Gorica dogovoreno je da se Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji uređuje i prekršaje, predvidi i definicija samog novinara, u smislu ometanja i omalovažavanja novinara u vezi sa vršenjem novinarskog poziva.

"Posredstvom svojih članova u radnoj grupi koju formira Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao nadležno za izmjene i dopune Krivčnog zakonika, MUP će podržati dva nova člana, odnosno krivična djela, kako bi se obezbijedila zaštita novinara na način da se inkriminise sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka", navodi se u saopštenju MUP-a.

Predstavnici medija su iznijeli svoje viđenje MUP-ove inicijative, napominjući da su obaveze novinara koji štite javni interes, drugačije u odnosu na službena lica koja štite državni.

Smatraju da je bitno definisati ko su ljudi koji mogu biti meta napada, jer to nijesu samo novinari, već i fotoreporteri, snimatelji, vozači, itd.

Učesnici sastanka saglasni su i da se u rizičnim situacijama moraju zaštititi novinari koji žele da budu zaštićeni, a zaključeno je i da je nužno što prije početi dijalog između novinara i policije, kako bi se gradilo povjerenje, na obostrano zadovoljstvo.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније