Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 05. 2021. 20:09   >>  20:47

DEMOKRATE, NSD, SNP

Osude skrnavljenja crkve u Kotoru

Demokratska Crna Gora i predsjedništvo Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Kotor najoštrije su osudili skrnavljenje crkve Svetog Nikole u Kotoru i uvrede upućene popadiji Ivani Krivokapić.

Iz Demokratske Crne Gore kažu da su u nevjerici da se tako nešto desilo u Crnoj Gori, osuđuju taj akt, kako su kazali, bez obzira od koga on dolazi.

"Bez obzira kako se to lice zvalo, kojoj partiji, naciji ili vjeri pripadalo. U pitanju je nešto što nije primjereno drevnom gradu Kotoru, niti bilo kojem civilizovanom društvu", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Ističu da nam u Kotoru kao i cijeloj Crnoj Gori valja zajedno živjeti. I to, kako su kazali, ne jedni pored drugih ili jedni uprkos drugima, već zajedno, jedni sa drugima.

"Očuvanje toga je cilj i ideal iza kojeg Demokratska Crna Gora stoji svim svojim bićem, idejom, kao i svakim svojim srcem. To je najveći kvalitet jednog društva koji moramo vratiti, i mi ćemo uprkos svim onim silama ludila i necivilizovane neobuzdanosti u tome zajedno sa svim dobronamjernim i poštenim građanima uspjeti", navodi se u reagovanju.

Takvo vandalsko ponašanje, kako su kazali, ne predstavlja ni jednu naciju, ni jednu vjeru, ni jedan grad ili sredinu, već isključivo lično nevaspitanje i nedobronamjernost.

Pozivaju Kotorane i sve građane Crne Gore da to osude i tako se pridruže glasu ljubavi i razuma.

"Takođe, apelujemo na državne organe da se vinovnici pronađu i u okviru zakonskih mogućnosti najoštrije kazne, da bi se na takav način poslala poruka da kao društvo nećemo pristati da budemo taoci zla, i poruka da ovdje čuvamo najvrjednije dobro, a to je naš zajednički život", navodi se u saopštenju Demokrata.

Predsjedništvo OO NSD Kotor ne čudi ovakvo ponašanje kako su kazali "mladih, nedovoljno obrazovanih ljudi kojima rukovodi DPS dirigentska palica".

"Oni, u odsustvu empatije i odgovornosti prema sebi i drugima, poučeni 'sofisticiranom' koreografijom sa svakonedeljnih 'patriotskih okupljanja' na kojima se mogu čuti Tompsonove pjesme i najprizemnije uvrede upućene sugrađanima srpske nacionalnosti, slave neku njihovu Crnu Goru za koju ni mi, ni naši preci, a bogami ni njihovi, nikad nijesu čuli, a kamoli se za takvu borili", navode iz NSD-a.

Poručuju da ovakvo ponašanje neće i ne smije biti tolerisano.

Apeluju na sve nadležne organe da u što kraćem roku primjereno sankcionišu počinioce tog čina.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) kažu da je nevjerovatno da se ovakve stvari dešavaju u drevnom Kotoru, gradu koji je oduvijek prepoznat kao mjesto izuzetnog poštovanja i uvažavanja svake vrste različitosti i izrazitoj toleranciji.

Pozivaju nadležne organe da u što kraćem roku procesuiraju počinioce tog čina i na taj način pošalju poruku da je savremeno crnogorsko društvo iznad ovakvih incidenata i da zna da cijeni svako dobro djelo, ali i da sankcioniše i ukaže na ono što je neprihvatljivo.

"Istovremeno, pozivamo Kotorane, ali i sve građane Crne Gore da se ograde od ovakvih dešavanja i da pokažu da su ljubav, tolerancija i uzajamno poštovanje vrhunske vrijednosti na kojima naše društvo treba da počiva i oko kojih treba da gradimo zajednički život", zaključuju iz SNP-a.

Podsjećamo, mediji su objavili da su najmanje četiri osobe, u noći između 2. i 3. maja vrijeđale suprugu kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića, nakon što ih je upozorila na nedolično ponašanje.

Navodno, ti Kotorani urinirali na ulaznim vratima crkve Svetog Nikole u Starom gradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније