Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 05. 2021. 07:06   >>  07:07 2

ĐUROVIĆ SAOPŠTIO

Prioritet reforma i profesionalizacija VCG

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VSCG) Milutin Đurović poručio je da će se posebno zalagati za nastavak reformi Vojske Crne Gore, profesionalizacije i poštovanje Kodeksa vojne etike.

Istakao je u razgovoru za Dan da će mu prioritet biti i nastavak razvoja sposobnosti VCG da odgovori svim izazovima, rizicima i prijetnjama iz svoje nadležnosti.

"Kao dio kolektivnog sistema bezbjednosti moramo jačati saradnju i interoperabilnost sa saveznicima i dati svoj doprinos očuvanju globalne stabilnosti učešćem u mirovnim misijama i međunarodnim aktivnostima. Takođe, proces modernizacije mora održati kontinuitet, shodno Dugoročnom planu razvoja odbrane. Takođe, važno pitanje kojem ću se posvetiti je poboljšanje standarda pripadnika VCG", istakao je Đurović.

Govoreći o stanju koje je zatekao u VCG, Đurović kaže da je vojska institucijau kojoj se aktivnostii planovi pažljivo pripremaju, kako kratkoročno, tako i dugoročno, te nije bilo puno prostora za nepoznanice ili iznenađenja.

"Dosta toga je urađeno po pitanju modernizacije i opremanja, ali postoje izazovi čijem ćemo se rješavanju posvetiti u najskorijem mogućem roku. Naravno, nakon obilaska i detaljnog upoznavanja sa svim jedinicama, imaću još bolji uvid i preuzeti dalje korake. Važno je da se nikada ne zadovoljavamo postignutim, već da zajednički, od najnižeg do najvišeg nivoa damo maksimum kako bismo napredovali, na korist države i građana", istakao je Đurović.

Dodaje da plan unapređivanja oficira i podoficira u skladu sa Zakonom o Vojsci Crne Gore donosi Ministarstvo odbrane na predlog Generalštaba VCG, na period od dvije godine.

"Po preuzimanju dužnosti upoznat sam da je predlog plana za 2020. godinu Generalštab dostavio Ministarstvu u junu prošle godine, ali da on nije donijet, kao ni prethodnih godina. Otklanjanju svih izazova vezanih za realizaci ju p lana unapređivanja oficira i podoficira posvetićemo se što skorije, zajedničkim zalaganjem svih nadležnih", rekao je načelnik Generalštaba VCG.

Đurović dodaje da jedinice Vojske Crne Gore, od marta prošle godine, pružaju podršku državnim organima u cilju suzbijanja i sprječavanja prenošenja korona virusa.

Zalagaće se za bolji standar vojnika

Đurović je naglasio da je svjestan koliko odricanja nosi sa sobom vojnička profesija i smatra da takvo zalaganje mora biti adekvatno vrednovano unaprjeđenjem standarda.

"Zalagaću se za stambeno zbrinjavanje pripadnika Vojske i poboljšanje infrastrukture u kasarnama, kako bismo imali što bolje uslove za rad. Vojska Crne Gore suočava se sa sličnim izazovima kao i oružane snage zemalja u regionu. Upravo zato je važna pripadnost kolektivnom sistemu bezbjednosti, jer možemo iskoristiti kapacitete i podršku saveznika da prevaziđemo ograničenja, naglasio je načelnik Generalštaba VCG. Naši pripadnici su danonoćno čuvali karantine, zdravstvene ustanove i domove starih, za šta je dnevno bilo angažovano oko 160 pripadnika", kaže Đurović

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније