Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RTCG/Mina ]

29. 04. 2021. 19:50 >> 19:53
13

KATNIĆ

Abazovića ucijenili lideri DF-a

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je njegov rad podržavao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović dok ga nijesu, kako je kazao, ucijenili lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević. Ističe da se izmjenama tužilačkih zakona tužilaštvo želi politički kontrolisati. Poručuje i da su tužiocima stanovi dodjeljivani u skladu sa zakonom.

Upitan da prokomentariše odluku sudije Miroslava Bašovića da ne odredi pritvor navodnom vođi kavačkog klana Slobodanu Kašćelanu, kazao da je Bašović donio odluku za koju je mislio da je pravična.

Katnić je kazao da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, komentarišući takvu odluku Bašovića, napravio ozbiljnu štetu.

“Kršio je zakon, nije poštovao podjelu vlasti. Ne sjećam se da je iko ovako prešao granicu i iznio nešto ovako”, kazao je Katnić.

Kako je dodao, čudi ga "mlaka" reakcija javnosti, poslanika.

Na pitanje da li će protiv Abazovića podnijeti krivičnu prijavu, Katnić je odgovorio da je rekao da je Abazović prekršio zakon, ali ne i da je izvršio krivično djelo”.

“Govorim o kršenju zakona i neoprezu i miješanju u naše nadležnosti, da jedna vlast vrši pritisak na drugu vlast. To je ozbiljan poremećaj”, naglasio je Katnić.

On je rekao da je Abazović hapšenje Kašćelana predstavio kao uspjeh Vlade da bi "prekrio da je to zasluga tužilaštva i policije i da imaju alibi pred međunarodnom javnošću da taj posao mogu da rade bez SDT-a i da ga mogu ukinuti".

“To nije ni moralno, principijelno, ni etički”, ocijenio je Katnić.

Na pitanje da li očekuje da izmijenjeni Zakon o državnom tužilaštvu bude izglasan u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, Katnić je rekao da se nada da će taj postupak biti izvršen u skladu sa zakonom.

On je, na pitanje da li će ako se usvoji tužilački zakon jesen dočekati na toj poziciji, rekao da ako na osnovu zakona bude mogao ostati, da će na toj poziciji biti sigurno.

“Ako ne budem mogao, otići ću i nastaviti da radim negdje drugo”, rekao je Katnić.

On je kazao da je Vlada, a posebno Abazović, pružao bezrezervnu podršku njemu, SDT-u i svim tužiocima.

“Bio sam srećan zbog toga. Molio sam Abazovića, kao i premijera da nastave da pružaju podršku za takav rad i borbu protiv korupcije i kriminala, sve dok ga (Andrija) Mandić i (Milan) Knežević nijesu pozvali na raport”, kazao je Katnić.

On je rekao da je dao “crnogorsku riječ da će biti kao što je bilo”.

“Ko ne drži do riječi tu je kraj. Krećemo svojim putem i tražimo podršku javnosti”, naglasio je Katnić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније