Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2021. 23:13   >>  23:24 1

CGO

Podaci o mentalnom zdravlju traže hitno djelovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da bi Crna Gora morala imati strategiju prevencije samoubistava uzimajući u obzir crni saldo koji se bilježi kad je u pitanju broj samoubistava. Podaci Uprave policije da je u prvom kvartalu ove godine 30 osoba sebi oduzelo život, a među njima pretežno mladi ljudi, su alarmanti i traže hitno djelovanje struke i nadležnih institucija koje kreiraju politike javnog zdravlja.

CGO, u saopštenju koje potpisuje programski direktor Petar Đukanović, podsjeća da je Crna Gora godinama unazad u vrhu po broju izvršenih samoubistava na svjetskom nivou, a prema riječima stručnjaka, te visoke brojke prati višestruko veći broj pokušaja, što ukazuje na ozbiljnu krizu mentalnog zdravlja.

"Samoubistvo je splet uticaja različitih individualnih i društvenih faktora. Epidemija korona virusa produbila je, inače, tešku socio-ekonomsku situaciju, osjećaj neizvjesnosti i nesigurnosti pretačući društvenu u brojne lične krize. Prethodno smo već živjeli u društvu koje je prilično ispražnjeno od empatije, solidarnosti, a pri tom sa niskim povjerenjem u institucije. Veliki broj građana i građanki ne uspijeva da se snađe u razbijenom i izokrenutom sistemu vrijednosti, što su sve faktori koji podižu nivo rizika po mentalno zdravlje i na kraju osjećaja bezizlaznosti koji se završava i samoubistvom. Mladi su u tom smislu posebno ranjivi, ali i zanemareni", navode u CGO.

Samoubistvo nije samo individualni čin, već spada u domen odgovornosti cijelog društva koje bi trebalo da funkcioniše kao preventivni mehanizam. Na žalost, kako smatraju u CGO, problemi mentalnog zdravlja još su tabu teme kod nas. Mnogi odustaju i od namjere da se obrate za pomoć, jer se plaše osude njihove “slabosti” u porodici, na poslu, u široj okolini.

"CGO cijeni da sistem podrške mentalnom zdravlju mora biti razvijeniji i vidljiviji, a institucije javnog zdravlja da kontinuirano rade na osmišljavanju mjera kako bi se prekinuo začarani krug tihe patnje i stigmatizacije. Strateški pristup prevenciji, osim javno zdravstvenih institucija, trebalo bi da uključi i sistem obrazovanja od najranijeg uzrasta koji će mlade osnaživati da razumiju značaj brige o mentalnom zdravlju i da prevazilaze predrasude sa kojima se govori i razmišlja o samoubistvu. Djelotvorna strategija može omogućiti lakši i brži pristup stručnoj podršci u kriznim situacijama, ulaganje u javne kampanje informisanja usmjerene na razumijevanje značaja mentalnog zdravlja, osnaživanje građana i građanki da traže podršku i pomoć, posebno ciljanih kampanje za grupe u riziku", navodi se u saopštenju.

U lancu prevencije, kako dodaju, važnu ulogu imaju i mediji kroz edukativno izvještavanje na bazi relevantnih izvora, bez senzacionalizma, i uz upućivanje na podršku što može da ohrabri ranjive grupe da potraže pomoć.

"Svi možemo da doprinesemo stvaranju atmosfere i okruženja koje je ohrabrujuće za nekog ko ima problem da ga sa nama podijeli, da zajednički potražimo način kako da ga prevladamo", zaključuju u CGO.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније