Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2021. 08:27 >> 08:27
1

MUP

Formirana nova komisija za napade na novinare

Vlada je, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, a na čelu novog tijela je programski direktor ND "Vijesti" Mihailo Jovović.

"Nova Komisija ima 12 članova, a na njenom čelu je programski direktor ND Vijesti Mihailo Jovović. Pored njega članovi su i novinari Dragoljub Duško Vuković, Dražen Živković i Sead Sadiković. Predstavnik MUP-a je državni sekretar Zoran Miljanić, Tužilaštva Jelena Đaletić i Miroslav Turković, policije Biljana Knežević, a Agencije za nacionalnu bezbjednost Katarina Vujović. Marijana Camović Veličković u Komisiji je ispred Sindikata medija Crne Gore, a Ranko Vujović kao predstavnik Medijskog savjeta za samoregulaciju. Komisiju čine i advokati Dalibor Tomović, kao predstavnik NVO sektora (na osnovu objavljenog javnog poziva) i Nebojša Asanović, kao predstavnik dnevnog lista Dan", navodi se u saopštenju MUP-a.

Formiranje nove Komisije, kako ističu u saopštenju MUP-a, predloženo je zbog značaja koji rješavanje napada na novinare i imovinu medija ima za crnogorsko društvo i dalji nastavak procesa evropskih integracija, kao i u cilju stvaranja bezbjednog ambijenta za izrečenu javnu riječ i slobodno obavljanje novinarskog posla.

"Zadatak Komisije je da utvrdi plan i dinamiku prikupljanja činjenica i utvrđivanja drugih okolnosti koje su u vezi sa istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija. Cilj je da Komisija sarađuje sa organima nadležnim za vođenje tih istraga, da na osnovu dobijenih informacija i sagledanih okolnosti sačini pregled dosadašnjeg toka istraga i da pripremi mišljenje kako bi se vođenje istrage moglo unaprijediti, te da predloži konkretne mjere koje bi trebalo preduzeti. Mandat Komisije je dvije godine i može biti produžen za još dvije, ako Vlada Crne Gore procijeni da je to potrebno", naglašavaju u MUP-u.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније