Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 04. 2021. 16:12 >> 16:31
1

MEDIA CENTAR

Administrativni pogrešno primijenio Zakon o RTCG

Media centar pozivao je Administrativni odbor da ispravi svoju jučerašnju odluku o Predlogu liste za imenovanje članova Savjeta Radio i Televizije Crne Gore.

Administrativni odbor je u Predlog liste, kako navode, morao da uvrsti kandidata Privredne komore ukoliko je dostavio urednu dokumentaciju, a ne kandidata Unije poslodavaca.

“Član 31 Zakona o RTCG propisuje da ako predlagači (Privredna komora i Unija poslodavaca) podnesu odvojene predloge, razmatraće se predlog predlagača prema redosljedu ovih predlagača. Kako se u članu 31 prvo po redosledu nalazi Privredna komora, Administrativni odbor je morao da provjeri ispravnost dokumentacije njihovog kandidata, a tek ako taj predlog ne ispunjava propisane uslove, mogao je da razmatra predlog (dokumentaciju) narednog predlagača, a to je Unija poslodavaca”, poručuju iz Media centra

To što u odlazećem sazivu Savjeta učestvuje predstavnik Privredne komore ne može, kako navode, biti opravdanje za Administrativni odbor da za člana novog Savjeta imenuje predstavnika Unije poslodavaca, jer se mora uvažiti činjenica da se ovaj postupak imenovanja članova Savjeta sprovodi po novom zakonu, koji je stupio na snagu u julu 2020. godine.

“U proceduri imenovanja Administrativni odbor treba da primijeni važeći propis kojim nije, u prelaznim i završnim odredbama, predviđeno da će se prilikom imenovanja novog Savjeta izvršiti rotacija predstavnika Privredne komore i Unije poslodavaca”, poručuju iz Media centra.

Media centar poziva skupštinsku većinu da primijeni propis i da se, kako kažu, ne ponaša kao DPS dok je vršio vlast.

“DPS je tada na sve moguće načine, uz brutalno kršenje zakona, uništio RTCG. Ne smije i ne može biti opravdanje za kršenje zakona činjenica da je Privredna komora zarobljena i kontrolisana institucija i da se skupštinskoj većini ne sviđa njihov kandidat. Ukoliko želi da se razlikuje od sadašnje opozicije, nova skupštinska većina ne može birati i razrješavati članove Savjeta u skladu sa svojim interesima, kako je to radio DPS sa svojim koalicionima pratnerima. Ukoliko nova skupštinska većina bude tumačila Zakon o RTCG kao što je to radila sadašnja opozicija, onda građani neće dobiti istinski medijski javni servis. Media centar, kao i većina građana, želi hitne promjene u RTCG, ali se do njih mora doći na zakonit način”, stoji u saopštenju Media centra.

Media centar je u decembru 2020. godine poslao svim klubovima poslanika prijedlog izmjena Zakona o RTCG u želji da se, kako ističu, stvori osnov za suštinsko oslobađanje RTCG neprimjerenog uticaja političkih partija.

“Nova skupštinska većina nije željela tada hitne izmjene zakona, a odlagala je i primjenu važećeg propisa”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje direktor Media centra Goran Đurović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније