Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 04. 2021. 23:09   >>  23:16

RAKOČEVIĆ

"Priprema Kongresa Sindikata netransparentna"

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević uputio je otvoreno pismo predsjednici Saveza Sindikata Crne Gore, ukazujući da priprema predstojećeg kongresa, kao i usvajanje finansijskog izvještaja nijesu transparentni i u skladu s propisima.

"Dužnost mi je da Vas upozorim da ste za sve nelegitimne i nezakonite odluke koje se donesu ili su već donijete odgovorni pred pravosudnim organima, kako Vi kao predsjednica, tako i oni članovi Skupštine koji glasanjem podrže takve odluke. Zakazivanje vanredne sjednice Skupštine u periodu od tri dana na kojoj je predloženo usvajanje nakaradnog finansijskog izvještaja i urgentno zakazivanje Kongresa je mimo svih propisa. Postavlja se pitanje zašto vanredna Skupština, a ne redovna i zašto se usvaja finansijski izvještaj koji se raspravlja samo na redovnom zasijedanju", navodi se u pismu Rakočevića.

On dodaje da je predsjednica trebala da zna i ospori nelegitimne odluke elektronskih sjednica Glavnog odbora i Skupštine, na kojima su donijete odluke na predlog predsjedništva.

"Falsifikovani zapisnik sa sjednice predsjedništva u kojem stoji da je donijeta odluka o kriterijumima za broj delegata na Kongresu koji je trebalo da se održi do 28.04.2021. godine nagovještava pokušaj klasičnog štelovanja izborne volje članstva.
Naime, na kongresima koji su održavani u prošlosti uvijek je bilo između 250 i 300 delegata, a sada se planira održati isti sa 92 delegata. Od tog broja 49 delegata su redovni članovi Glavnog odbora, Skupštine, Statutarne komisije i Nadzornog odbora, a samo 37 delegata su osobe koje ne pripadaju organima Saveza. Prevedeno znači da se nezadovoljno članstvo ne pita ništa o izborima u Savezu, već se pitaju funkcioneri kompletno prepoznati kroz broj od 49 delegata", navodi Rakočević.

Kako ističe, glasačka mašinerija koja stoji na raspolaganju osobama iz Saveza, već godinama ne predstavlja volju članstva i u kontinuitetu donosi odluke koje ne idu u korist radnika Crne Gore niti zaposlenih u Savezu Sindikata.

"Svakodnevno osipanje članstva, smanjivanje priliva članarine, dugovi koji se mjere milionima, nedomaćinsko i nezakonito raspolaganje sredstvima i finansijama Saveza i povezanih pravnih subjekata, štelovani finansijski izvještaji i još mnogo šta su zrela situacija da se dogode krucijalno važne reforme ili u suprotnom stiču se uslovi za totalni bankrot i ulazak istražnih organa u poslovanje i funkcionisanje Saveza i povezanih pravnih subjekata i lica", zaključuje Rakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније